ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαθανάσης: Χτίζει βηματισμό το λιανεμπόριο-Αισιοδοξία για εστίαση, τουρισμό και επενδύσεις

11:59 - 01 Ιουν 2021 | Οικονομία
Παπαθανάσης: Χτίζει βηματισμό το λιανεμπόριο-Αισιοδοξία για εστίαση, τουρισμό και επενδύσεις
O αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κος Νίκος Παπαθανάσης, παραδέχθηκε ότι το λιανεμπόριο δεν έχει ξεκινήσει ιδιαίτερα δυναμικά, αλλά εκτίμησε πως σύντομα θα... ανεβάσει στροφές. Περιμένει επίσης εξαιρετικές επιδόσεις σε εστίαση, τουρισμό, αλλά και επενδύσεις.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Κανένας εφησυχασμός, εδώ είναι ακόμη ο covid. Εκατοντάδες συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι, έχουμε  κρούσματα καθημερινά,  μη ξεχνάμε ότι πρέπει να τηρούμε μέτρα, κανόνες. Δεν υπάρχει θέμα εφησυχασμού, δεν έχουμε έρθει στην κανονικότητα. Προχωράμε με γρήγορα πρόγραμμα εμβολιασμών, είναι πολύ επιτυχημένο το πρόγραμμα και πανευρωπαϊκά μας έχουν δώσει συγχαρητήρια αλλά όμως συνεχίζουμε με μέτρα. Βλέπετε ότι υπάρχουν ακόμη δραστηριότητες που δεν έχουν ξεκινήσει, και που θα ξεκινήσουν μάλλον όταν έχουμε πετύχει κάποιο στόχο στους εμβολιασμούς.

Αναφορικά με τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Οι εσωτερικοί χώροι θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν όταν θα φτάσουμε στο 50% των εμβολιασμών στον ενήλικο πληθυσμό επομένως έχουμε χρόνο και εκτός αυτού  θα πρέπει να πούμε ότι οι εξωτερικοί χώροι λειτουργούν καλά, οι επαγγελματίες τηρούν τα  μέτρα και τους κανόνες. Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις, καθημερινά γίνονται πάνω από 70 χιλιάδες έλεγχοι από όλες τις υπηρεσίες που διενεργούν τους ελέγχους. Δεν είναι ο στόχος να επιβάλλονται πρόστιμα, δεν θέλει η πολιτεία να επιβάλλει πρόστιμα, θέλει να τηρούμε όλα τα μέτρα και τους κανόνες για να μην έχουμε διασπορά του ιού.

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Η εστίαση λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, κατ’ αναλογία της εστίασης στη λειτουργία της στους εξωτερικούς το ’19 θα πρέπει να πούμε ότι λειτουργεί  περίπου το ίδιο.  Δηλαδή οι εξωτερικοί χώροι λειτουργούν πολύ καλά,  μεσοσταθμικά βεβαίως επειδή έχουμε και τους εσωτερικούς χώρους σαφώς έχουμε μειωμένο τζίρο. Σχετικά με το λιανικό εμπόριο ξεκίνησε πολύ διστακτικά, χτίζει βηματισμό, οι επαγγελματίες του είδους αρχίζουν και είναι πιο ικανοποιημένοι. Θέλουμε χρόνο, πλέον τώρα υπάρχει μια πολύ καλή αγοραστική κινητικότητα και οι δύο Κυριακές που δόθηκαν παραπάνω νομίζω ότι κίνησαν το εμπόριο επομένως προχωράμε σε ένα καλό καλοκαίρι.

Για τον τουρισμό

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Σαφώς αναμένουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι από ότι το ’20. Το ’20 είχαμε τζίρο περίπου το 25% του ’19 φέτος αισιοδοξούμε ότι θα πιάσουμε το 50%. Νομίζω ότι σιγά –σιγά χτίζονται και οι κρατήσεις σαφώς είναι διστακτικές πάλι άλλωστε μόλις τώρα ξεκίνησε το ψηφιακό πιστοποιητικό μετακίνησης που είναι μια δυνατότητα να κινείται ο κόσμος πιο ελεύθερα επομένως θα δούμε αύξηση της μετακίνησης και του τουρισμού καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι. 

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχουν εμπόδια από άλλες χώρες για να μείνει ο πληθυσμός τους εντός των συνόρων τους ώστε το αποταμιευμένο χρήμα να κινηθεί εντός των χωρών τους

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοια συνομωσιολογική κατάσταση στις χώρες της Ευρώπης, όχι δεν το πιστεύω αυτό.  Νομίζω ότι η κάθε χώρα επειδή πέρασε δύσκολα και μπήκε σε lockdown είναι προσεκτική, άλλωστε και εμείς εδώ είμαστε προσεκτικοί. Νομίζω ότι ανοίγει σιγά-σιγά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, η Ευρώπη αποδέχεται όλη αυτή τη διαδικασία που πρότεινε ο Πρωθυπουργός μας για αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό του  covid  και νομίζω ότι πολύ γρήγορα όλες οι χώρες θα μπουν μέσα σε αυτή τη διαδικασία και θα μπορεί να κινείται ο πληθυσμός πολύ πιο εύκολα.

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα συνεχίσει τη στήριξη της η πολιτεία

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ:  Η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίξει  όσο απαιτηθεί για να μπορέσουμε να μπούμε στην κανονικότητα. Συνολικά 38 δις έχουν ήδη πέσει στην πραγματική οικονομία, βλέπετε ότι συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης, δεν θα σταματήσουμε. Σαφώς υπάρχει αποσωλήνωση δηλαδή σιγά –σιγά οι κλάδοι που ανοίγουν στους κλάδους αυτούς απομειώνεται η στήριξη αλλά υπάρχουν ακόμα κλάδοι οι οποίοι δεν έχουν επανεκκινήσει επομένως η πολιτεία θα συνεχίσει. Έρχεται πρόγραμμα για τον τουρισμό, άνοιξε χθες το πρόγραμμα για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, συνεχίζουν και τα υπόλοιπα προγράμματα και αυτό το μήνα έχουμε σε κλάδους που είναι κλειστοί τη στήριξη και της αναστολής των θέσεων εργασίας και  εγγυοδοτικά προγράμματα τρέχουν επομένως δεν θα σταματήσουν έως ότου φτάσουν στην κανονικότητα. Σαφώς αποσωληνώνουμε την οικονομία σταδιακά αλλά κοιτάμε πάντα να θωρακίσουμε τις θέσεις εργασίας, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να μην έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας. Το ’20 πήγαμε καλά δεν είχαμε αύξηση της ανεργίας παρά την πανδημία, το ίδιο γίνεται  και τώρα εκείνο που θέλουμε είναι στο τέλος του χρόνου να έχουμε μείωση της ανεργίας.

Αναφορικά με την επιτάχυνση των επενδύσεων

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ:  Από την πρώτη στιγμή η κυβερνηση έχει φέρει πολλά νομοσχέδια που έχουν σχέση με μεταρρυθμίσεις, εμείς ξεκινήσαμε από το «Επενδύστε στην Ελλάδα» που φέραμε αρκετή ταχύτητα σε κομμάτια αδειοδοτήσεων. Αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που παρουσιάσαμε χθες στο υπουργικό συμβούλιο έχει ως στόχο να μειώσει τη γραφειοκρατία, να επιταχύνει  δηλαδή όλες τις διαδικασίες υπαγωγής  των επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο και ταυτόχρονα  να επιταχύνει όλα τα βήματα ως τον έλεγχο και τη λειτουργία της δραστηριότητας  για να μην ταλαιπωρούνται οι επενδυτές. Θέλουμε να κάνουμε ένα φιλικό  περιβάλλον για την επενδυτική κοινότητα, το κάνουμε με κάθε τρόπο για αυτό έχουμε θέσει και στόχους έτσι ώστε πολύ γρήγορα γιατί σήμερα μια υπαγωγή μπορεί αν πάρει και 2 χρόνια, εκείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι σε 60 μέρες να έχει κλείσει το κεφάλαιο υπαγωγής, να έχει ξεκινήσει η επένδυση του όποιου επενδυτή και ταυτόχρονα στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα γίνεται πολύ φιλική με την επιχειρηματικότητα και υποδέχεται πλέον τις επενδύσεις και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, στρατηγικές επενδύσεις που έρχονται από το εξωτερικό με έναν τρόπο που δίνει μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στη διοίκηση.  

ΔΗΜ: Αυτό είναι το ένα σκέλος,  το δεύτερο σκέλος είναι αυτό που ζητούν οι επενδυτές δηλαδή ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, συγκεκριμένες επιδοτήσεις και λειτουργία του τραπεζικού τομέα, σε αυτό το κομμάτι είμαστε έτοιμοι;

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Είδατε ότι μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις, το παραλάβαμε στο 28% και πήγε στο 22%, επίσης ο φόρος μερισμάτων έχει πάει στο 5%, σταθερά έχουμε την εισφορά αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα αλλά ταυτόχρονα έχουμε και την μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Βλέπετε ότι υπάρχει μια απομείωση των επιβαρύνσεων έτσι  ώστε να δώσει την ώθηση στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις . Θέλω να σας πω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και η εγχώρια επιχειρηματικότητα έχει κινητοποιηθεί και νομίζω ότι με την κινητροδότηση  που δίνουμε στον αναπτυξιακό νόμο και με τα χρήματα που έρχονται από το Ταμείο ανάκαμψης και με το ΕΣΠΑ ‘21-‘27 η μόχλευση που θα φέρει και με ιδιωτικά κεφάλαια αυτή  όλη η δραστηριότητα νομίζω ότι θα δώσει μια μεγάλη προσθήκη στο ΑΕΠ και βεβαίως πολλές θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό κοινό σχέδιο το οποίο να ρυθμίζει τα χρέη που δημιουργηθήκανε μέσα στην πανδημία

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Δεν μπορώ να πω για το συγκεκριμένο θέμα, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι ξεκίνησε  σήμερα ένα πολυ καλό εργαλείο που είναι  ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός, εκεί μπορεί ο κάθε ένας που έχει οφειλές  και στο δημόσιο και σε τράπεζες να μπει. Μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του από 240 δόσεις ως 420 δόσεις ανάλογα και με τα περιουσιακά στοιχεία και με τα έσοδα του, νομίζω ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο και βλέπετε ότι η πολιτεία έφτιαξε ένα εργαλείο για να μπορέσει να βοηθήσει πραγματικά αυτούς που το έχουν ανάγκη. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης δείχνει η κυβέρνηση ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και μέσω αυτής της πανδημίας,  και  στέκεται και θα στέκεται συνεχώς στο πλευρό του κάθε συμπολίτη μας γιατί πρέπει να φτάσουμε στην κανονικότητα και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας έτσι ώστε να πετύχουμε στους στόχους μας που είχαμε  θέσει από την αρχή.  

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.