ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΕΦΥΡΑ II: «Ρετούς» στο πρόγραμμα- Τέλος Ιουνίου η πρώτη δόση

19:24 - 01 Ιουν 2021 | Οικονομία
ΓΕΦΥΡΑ II: «Ρετούς» στο πρόγραμμα- Τέλος Ιουνίου η πρώτη δόση
Στις 41.437 ανήλθαν οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» εκ των οποίων οι 22.724 προήλθαν από πολύ μικρές επιχειρήσεις όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την Τρίτη (1/6) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός παρουσιάζοντας την τροπολογία για τη χρονική επέκταση της ρύθμισης και την τροποποίηση των όρων επιδότησης δόσεων δανείων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εισάγεται μείωση του επιτοκίου ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εντάσσονται στο εν λόγω Πρόγραμμα, κατά το διάστημα της επιδότησης και της περιόδου παρακολούθησης, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επι του προβλεπόμενου στην οικεία δανειακή σύμβαση.

Αναγνωρίζεται επίσης δικαίωμα στο χρηματοδοτικό φορέα να συμφωνήσει με τον οφειλέτη μέτρα για τη βιωσιμότητα της ρύθμισης, όπως διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, διαγραφή κεφαλαίου ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, υπό τους ειδικώς αναφερόμενους όρους. Προβλέπονται συγκεκριμένοι περιορισμοί στην αναδιαμορφωση των καταβαλλόμενων δόσεων στο πλαίσιο λόγω συμφωνίας.

Ορίζεται ρητά, ειδικώς για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που υπάγονται στο εν λόγω Πρόγραμμα, ότι δεν είναι επιτρεπτή η τροποποίηση των ουσιωδών όρων της σύμβασης (ως προς το κεφάλαιο, την τιμολόγηση και τη διάρκεια του δανείου) κατά τρόπο δυσμενέστερο για τον οφειλέτη, για όσο χρόνο διαρκεί η επιδότηση και η περίοδος παρακολούθησης. Προβλέπεται χορήγηση χρονικού διαστήματος 30 ημερών μετά την ολοκλήρωση επιδότησης, για την τακτοποίηση τυχόν μη καταβεβλημένων ποσώναπό πλευράς του οφειλέτη, ώστε να μην εκπέσει ρύθμισης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η πρώτη δόση για το σύνολο των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν εως χθες (31/5) αίτηση θα καταβληθεί εως το τέλος Ιουνίου, ενώ η επιδότηση θα προσμετρηθεί αναδρομικά από τον Μάιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:50 - 01 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.