ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζεντιλόνι για έκθεση Κομισιόν: Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο

17:04 - 02 Ιουν 2021 | Οικονομία
Τζεντιλόνι για έκθεση Κομισιόν: Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο
«Θετικό μήνυμα θα στείλουμε στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε σήμερα (2/6) από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κληθείς να σχολιάσει τη 10η έκθεση μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο. Για παράδειγμα με τη μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και αλλού.

Σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, αλλά εργαζόμαστε για να τις ξεπεράσουμε», σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τις οφειλές του Δημοσίου.

«Συνολικά, το μήνυμα που θα δώσουμε στους υπουργούς οικονομικών στο επόμενο Eurogroup, θα είναι θετικό», είπε.

Η Ελλάδα κατάφερε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα κατάφερε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».

Ερωτηθείς, σχετικά με την απενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας το 2023, ο Β. Ντομπρόβσκις είπε: «Όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα των δημοσιονομικών κανόνων το 2023, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η εκκίνηση θα είναι διαφορετική, τόσο σε ό,τι αφορά τα επίπεδα του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους, όσο και στο πού ακριβώς βρισκόμαστε στον οικονομικό κύκλο. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες της ΕΕ».

Πράσινο φως από την Κομισιόν

Την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων προτείνει στο Eurogroup η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, επικυρώνει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, εκτιμώντας ότι παρά κάποιες καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας υπάρχει επαρκής πρόοδος των ελληνικών αρχών σε ένα πακέτο βασικών μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που έχουν προχωρήσει, εμπεριέχεται πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπα από 1η Ιουνίου που θεωρείται πολύ βασική, καθώς δίνει μια συνολική λύση για το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους .

Τονίζει πάντως ότι ο νέος φορέας για την πώληση και επαναμίσθωση για 12 χρόνια των ακινήτων νοικοκυριών θα πρέπει να μην ενταχθεί στους φορείς της γενικής Κυβέρνησης, διότι θα έχει αρνητική επίδραση στα δημόσια έσοδα.

Επίσης καταγράφει πρόοδο στην παράταση του προγράμματος Ηρακλής, το οποίο συνετέλεσε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια από το 40% το 2019 στα 30,2% στο τέλος του 2020 καθώς θα βοηθήσει την ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζών.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:09 - 02 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.