ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκυλακάκης: Το εμβόλιο «εργαλείο» για να μην πάμε σε lockdown

13:11 - 02 Ιουλ 2021 | Οικονομία
Σκυλακάκης: Το εμβόλιο «εργαλείο» για να μην πάμε σε lockdown
Στην ερώτηση αν υπάρχουν χρήματα για την αντιμετώπιση ενός 4ου κύματος πανδημίας κλήθηκε να απαντήσει την Παρασκευή (2/7) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών , κος Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε ως εξής:

Δεν μπορούμε να πάμε επ’ ουδενί σε μια τέτοια περιπέτεια από την ώρα που οι εμβολιασμοί μας προστατεύουν, συνεπώς δεν θα μπω στη συζήτηση του πόσα λεφτά υπάρχουν είναι προφανές ότι θα είναι βαριά περιπέτεια  το να μπει η οικονομία σε μια τέτοια υπόθεση. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να μπούμε σε μια περιπέτεια τώρα που καταφέραμε και φτάσαμε μέχρι εδώ  να έχουμε εμβολιάσει με μια δόση περίπου το 50% του πληθυσμού. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο οικονομικά για lockdown από την ώρα που έχουμε εμβόλιο και δουλεύει.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει οικονομική στήριξη σε κάποιον επιχειρηματία μικτής επιχείρησης που θα αναγκαστεί να την κλείσει μετά από κρούσματα κορονοϊού, απάντησε:

Αυτή τη στιγμή δεν προβλέπουμε κάποιο ειδικό πρόγραμμα στήριξης.  Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανέναν, εμείς λέμε το εξής πολύ απλό ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εργαλείο δημόσιας υγείας που δουλεύει και το οποίο ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού το αξιοποίησε προστατεύοντας και τους υπόλοιπους. Αυτοί που εμβολιάζονται δεν προστατεύουν μόνο τον εαυτό τους προστατεύουν και τους υπόλοιπους. Εδώ υπάρχει μια λογική αφήνεις τους άλλους να εμβολιάζονται και να σε προστατεύουν και εσύ να μην εμβολιάζεσαι αυτό πρακτικά πρέπει να ληφθεί υπόψη στον τρόπο που η πολιτεία διαχειρίζεται τα θέματα ιδίως δεν μπορείς να τιμωρείς τους εμβολιασμένους που προστατεύουν τους υπόλοιπους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.   Πρέπει να τελειώσουμε με αυτή τη διαβολεμένη ασθένεια και να τη βάλουμε πίσω μας και ο μόνος τρόπος για να τελειώσουμε είναι να αποκτήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τέτοια μαζικότητα ώστε να μην μπορεί ο ιός να πολλαπλασιαστεί και να κάνει μεταλλάξεις. Αυτή είναι η λύση δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Αναφορικά με την προοπτική αύξησης των μισθών σχολίασε πως η οικονομία θα παράξει και σε κάποια κομμάτια έχει ήδη αρχίσει και παράγει αύξηση μισθών φυσιολογικά και αυτό θα συμβεί πολύ περισσότερο όσο περνάνε οι μήνες. Συμβαίνει αυτό καταρχήν στους τομείς που έχουμε εξειδικευμένα στελέχη πάρτε παράδειγμα στον τομέα της πληροφορικής τους ρουφάει η αγορά εργασίας με απίστευτη ταχύτητα και  όσο περνάει ο χρόνος αυτό θα συμβαίνει σε όλο και περισσότερες δραστηριότητες, είναι η  φυσιολογική λειτουργία της οικονομίας. Κάποια στιγμή αυτό θα σημάνει ότι θα πάμε και σε μια αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς θα έχουν δημιουργηθεί η συνθήκες για κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε πως "Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υπάρχει η εξέλιξη της οικονομίας. Έχουμε πει πριν την πανδημία ότι με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας πρέπει να αυξάνεται ο κατώτερος μισθός. Αυτή τη στιγμή λόγω  πανδημίας είμαστε ακόμη το ’21 κάτω από το προηγούμενο  ΑΕΠ με το οποίο είχε γίνει το ’19 η αύξηση του κατώτερου μισθού αλλά αυτό όπως είδατε στο μεσοπρόθεσμο πολύ γρήγορα θα ξεπεραστεί. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει και αξιολογείται η αύξηση παράλληλα και με αυτά που συμβαίνουν στην αγορά εργασίας. Γιατί επηρεάζονται από δύο παράγοντες τα μισθολογικά, επηρεάζονται από τις πιέσεις και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό αλλά θέλουμε να προηγείται η αύξηση του μέσου μισθού από την πραγματική λειτουργία της οικονομίας, τις επενδύσεις, τη ζήτηση, το ενδιαφέρον, την κατάρτιση των ανθρώπων και να ακολουθεί σαν μια φυσιολογική διαδικασία οικονομική  ο κατώτερος μισθός". 

Ερωτηθείς πότε αναμένονται τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε πως "στις αρχές ή  μέσα Αυγούστου αυτό είναι της Κομισιον, έχουμε άριστη πορεία εγκριτική που προγράμματος νομίζω ότι στις 13 Ιουλίου υπάρχει και ένα Εκοφίν και μετά είμαστε εμείς έτοιμοι σε πολύ σύντομο χρόνο να υπογράψουμε με την Κομισιον την εκτελεστική απόφαση για να κάνουμε την είσπραξη".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.