ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόβλεψη της Citi για αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch

17:43 - 14 Ιουλ 2021 | Οικονομία
Πρόβλεψη της Citi για αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch
Η Ελλάδα αναμένει την Παρασκευή (16/7) την αξιολόγηση της Fitch και η Citigroup δεν αποκλείει η ελληνική οικονομία να τύχει νέας αναβάθμισης.

Οι αναλυτές της Citi θεωρούν ότι είναι πιθανή η αναβάθμιση από την Fitch. Βασίζουν την εκτίμησή τους στο γεγονός ότι η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα μία θέση πάνω από την Moody's και δίνει την ίδια βαθμολογία με την S&P, η οποία όμως δίνει στη χώρα θετικές προοπτικές. 

Από την άλλη, οι βασικοί αρνητικοί παράγοντες για την αξιολόγηση του οίκου, σημειώνει η Citi, είναι τα υψηλότερα τραπεζικά NPLs από τον μέσο όρο της ΕΕ και η υψηλή επιβάρυνση του χρέους. 

Στους θετικούς παράγοντες ο οίκος τοποθετεί τον χαμηλότερο από το αναμενόμενο αντίκτυπο της πανδημίας στο ΑΕΠ, το χαμηλό κόστος δανεισμού το οποίο διατηρεί το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο και την πολύ ισχυρή στήριξη που θα δεχτεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κρίσιμη θεωρείται βέβαια η αποτελεσματική απορρόφησή των πόρων.

Όπως επισημαίνει η Citi, η Fitch δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε σχέση με τους άλλους οίκους στον δείκτη χρέους / ΑΕΠ.  

Με δεδομένα τα παραπάνω αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η αμερικανική τράπεζα καταλήγει ότι υπάρχει πιθανότητα η Fitch να ακολουθήσει την S&P και να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:47 - 14 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.