ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch για Ελλάδα: Επιβεβαίωσε το BB-Ανησυχία για χρέος, «κόκκινα» δάνεια

23:31 - 16 Ιουλ 2021 | Οικονομία
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα BB, με σταθερό το outlook.

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, αλλά παράλληλα δεν κρύβει τις ανησυχίες του για έλλειμμα, χρέος και «κόκκινα» δάνεια.

Οπως αναφέρει, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τις αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές μεσοπρόθεσμα, τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και το μεγάλο χρέος της χώρας. Αυτές οι αδυναμίες εξισορροπούνται από το υψηλό επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά κατά πολύ χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ. 

Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα, ακόμη και μετά το ισχυρό σοκ για την οικονομία και τα οικονομικά της χώρας λόγω της πανδημίας και παρά τα σημαντικά ρίσκα για τις οικονομικές προοπτικές. 

Έλλειμμα 

Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 9,7% του ΑΕΠ το 2020. Για το 2021, η Fitch προβλέπει ότι θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο, στο 9,5% λόγω των υψηλότερων του αναμενόμενου δαπανών για την πανδημία. Ο οίκος αναβαθμίζει σημαντικά την πρόβλεψη για το έλλειμμα σε σχέση με την εκτίμηση του Ιανουαρίου για 7,2%. 

Ο οίκος αναμένει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί το 2022 στο 4,8% καθώς θα ολοκληρώνονται τα μέτρα της πανδημίας και η ανάκαμψη της οικονομίας θα στηρίζει τα έσοδα. Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023 στο 2,8%.

Χρέος

Το χρέος έφτασε στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020. Οι προβλέψεις του οίκου τοποθετούν το χρέος στο ανώτατο επίπεδο εφέτος, στο 207% του ΑΕΠ. Η Fitch αναμένει ότι ο λόγος του χρέους θα υποχωρήσει την επόμενη διετία, φθάνοντας στο 192,6% έως το 2023.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:50 - 16 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.