ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πατέλης: Ο ελληνικός τουρισμός είναι 130% πάνω από το 2020

22:45 - 22 Ιουλ 2021 | Οικονομία
Πατέλης: Ο ελληνικός τουρισμός είναι 130% πάνω από το 2020
Η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει καταφέρει (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) να ανακόψει την πορεία του ελληνικού τουρισμού, τόνισε στο Bloomberg ο Αλέξης Πατέλης, προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, παραθέτοντας στοιχεία που φανερώνουν μεγάλη αύξηση σε σχέση με τις επιδόσεις του 2020. Παράλληλα, όμως, σημείωσε πως ελληνική οικονομία δεν είναι μόνον ο τουρισμός, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο αποδείχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας.

Αναφερόμενος αρχικά στα στοιχεία για τον τουρισμό, ο κ. Πατέλης είπε πως «για το 2021 είχαμε θέσει ως στόχο να έχουμε διπλάσιες αφίξεις από το 2010 και τουλάχιστον τις μισές του 2019. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως ήδη είμαστε 130% πάνω από το 2020 και η υστέρηση σε σχέση με το 2019 είναι μόλις 42%. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό, είναι ότι η καμπύλη παραμένει ανοδική».

Πρόσθεσε πως «δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί με την μετάλλαξη Δέλτα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η όρεξη του κόσμου για ταξίδια και διακοπές δεν έχει μετριαστεί. Και νομίζω ότι υπάρχει μια καλή εξήγηση γι' αυτό. Είναι ότι όλοι έχουμε περάσει δύσκολα το προηγούμενο διάστημα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε εμβολιαστεί και θέλουμε τη ζωή μας πίσω».

Όσο για το "ελληνικό μοντέλο" και την εξάρτηση του ΑΕΠ από τον τουρισμό ο κ. Πατέλης σχολίασε πως «διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό όσο πολλοί τείνουν να πιστεύουν. Για παράδειγμα, το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν μόλις 2,7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Κι αυτό συμβαίνει διότι έχουμε πολύ ισχυρό μεταποιητικό τομέα, πολύ καλές εξαγωγές προϊόντων, γίνονται μεγάλες επενδύσεις σε κατασκευές κ.λπ. Η εικόνα αυτή αφορά σε μια περίοδο με lockdown, χωρίς αφίξεις από το εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.