ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κρυμμένο» πλούτο αποκαλύπτει η εκτόξευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

08:08 - 30 Ιουλ 2021 | Οικονομία
«Κρυμμένο» πλούτο αποκαλύπτει η εκτόξευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
Κατά 26% ήταν αυξημένες οι ηλεκτρονικές πληρωμές στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 22 Ιουλίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 σύμφωνα με όσα ανέφερε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Εκτιμάται δε ότι υπάρχει μια δυναμική πλέον των ηλεκτρονικών συναλλαγών και σε πολλές περιπτώσεις οι δαπάνες που γίνονται υπερβαίνουν τα κείμενα όρια για το αφορολόγητο αποκαλύπτοντας σε πολλέςπεριπτώσεις και «κρυμμένο» πλούτο. Με βάση προβολές από την κίνηση των e-  πληρωμών μέχρι τώρα εκτιμάται ότι φέτος μπορεί να καταγραφούν ηλεκτρονικές πληρωμές μπορούν που θα  ξεπεράσουν τα 45-50 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν λόγω και της μείωσης από την πανδημία στα 70-75 δισ. ευρώ .

«Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε επιπλέον και ταχύτερα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσουμε τα κίνητρα για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Πέρσι είχαμε νομοθετήσει τα πέναλτι για αυτούς που δεν κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, και έλειπε στην άσκησή μας και το είχαμε πει ότι θα δρομολογήσουμε -και είναι και στο Ταμείο Ανάκαμψης- τα κίνητρα για να υπάρξουν αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές και μειωμένα κίνητρα για φοροδιαφυγή. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών την τελευταία διετία έχει μειώσει τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, αλλά, ναι, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Θα πρέπει να κάνουμε πιο ελκυστικό το κίνητρο της φορολοταρίας για να ενισχύσουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά 90% αυξήθηκαν οι συναλλαγές για online αγορές είτε με πιστωτικές κάρτες είτε με ηλεκτρονικές πιστώσεις (πχ μέσω IRIS) το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην ετήσια έκθεσή της "Payments Statistics”.

Οι συνολικές αγορές από μακριά, δηλαδή χωρίς τη χρήση POS μηχανήματος σε κατάστημα, ανήλθαν το 2020 σε 4,3 δισ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. το 2019.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:58 - 31 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.