ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας Μέσα στον Αύγουστο τα πρώτα χρήματα στους πυρόπληκτους-Η διαδικασία

13:55 - 11 Αυγ 2021 | Οικονομία
Σταϊκούρας Μέσα στον Αύγουστο τα πρώτα χρήματα στους πυρόπληκτους-Η διαδικασία
Τη διαβεβαίωση ότι μέσα στον Αύγουστο θα καταβληθούν τα πρώτα χρήματα στους πυρόπληκτους έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα την Τετάρτη (11/8). «Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα ανοίξει αρχές της επόμενης εβδομάδας, και ευελπιστούμε μέσα στον Αύγουστο να ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης αρωγής», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποζημίωσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Ακριβής καταγραφή του κόστους δεν υπάρχει, γιατί δεν έχουμε την πλήρη καταγραφή, η οποία παίρνει χρόνο», δήλωσε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι το οικονομικό επιτελείο καταθέτει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, «για να δημιουργήσουμε ένα δημοσιονομικό χώρο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να έχουμε τις δαπάνες για τη στήριξη και την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Επισήμανε, ότι οι διαδικασίες θα είναι τάχιστες για το σύνολο των περιοχών που θα κριθούν ως πληγήσες, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχουν ιδιαίτερες πρόνοιες για 2 δήμους στην Εύβοια, οι οποίοι θα έχουν περισσότερα μέτρα στήριξης και αποζημίωσης. Πρόκειται για τους δήμους Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, μόλις οριοθετηθούν οι δήμοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τότε θα ανοίξει – μέχρι τις 18 Αυγούστου – πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ μέσω της διαδικτυακής πύλης arogi.gov.gr, όπου οι πολίτες θα καταθέσουν μόνο μια υπεύθυνη δήλωσή τους, για κάθε ακίνητο και την έκταση της ζημιάς που αυτό έχει υποστεί. Με τον τρόπο αυτό, οι πυρόπληκτοι θα λάβουν μια πρώτη χρηματική αρωγή.

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών θα αξιολογεί τη ζημιά σε κάθε σπίτι, και ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής θα καταλήξει σε μια εκτίμηση για το πώς θα δοθεί η στεγαστική συνδρομή, η οποία περιλαμβάνει 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

«Αυτό είναι στο τέλος της διαδικασίας. Για να μην περιμένει ο πολίτης, ανοίγουμε λοιπόν αυτή την πλατφόρμα, προκειμένου να δοθεί ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρξει συμψηφισμός. Δηλαδή θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό ή εάν δεν υποβληθεί φάκελος και προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημιάς από την προκαταβολή που δόθηκε με βάση την υπεύθυνη δήλωση του πολίτη, τότε η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική διοίκηση ως αχρεωστήτως καταβληθείσα, και θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας στην ΕΡΑ.

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τις αποζημιώσεις για κατοικίες, λέγοντας πως εάν ένα σπίτι έχει καταστραφεί ολοσχερώς, τότε ο ιδιοκτήτης θα λάβει 20.000 ευρώ ως πρώτη αρωγή. Εάν το σπίτι δηλωθεί ότι έχει σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμο, ο πολίτης θα λάβει 12.000 ευρώ και στην περίπτωση που έχει σοβαρή ζημιά αλλά είναι κατοικήσιμο, θα δοθούν 5.000 ευρώ.

«Εάν κάποιος υπαχθεί με υπεύθυνη δήλωση στην πρώτη περίπτωση, και δεν ανήκει εκεί αλλά διαπιστωθεί ότι υπάγεται στην τρίτη περίπτωση, τότε θα επιστρέψει χρήματα. Θα  πρέπει να σεβαστούμε τα χρήματα του φορολογουμένου που πληρώνει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία και για τη στήριξη των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, μέσω της ίδια πλατφόρμας arogi.gov.gr. Ο έλεγχος, σε αυτή την περίπτωση, θα γίνεται από τις Περιφέρειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και όπου απαιτηθεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ.

«Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν υποστεί  ζημιές θα λάβουν 20% ως πρώτη αρωγή, μέχρι να φτάσουμε να καλύψουμε το 70% τη ζημίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δεν είναι εύκολη η διαδικασία. Θα είναι όμως η τάχιστη δυνατή, με ασφάλεια και διαφάνεια», διαβεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας, λέγοντας πώς δεν έχει ξαναγίνει μια τέτοια κινητοποίηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.