ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποζημιώσεις: Το στοίχημα της άμεσης εκταμίευσης- Ο ρόλος του Ε9

10:40 - 16 Αυγ 2021 | Οικονομία
Αποζημιώσεις: Το στοίχημα της άμεσης εκταμίευσης- Ο ρόλος του Ε9
Να ξεκινήσει σε λίγες μέρες, μετά την έναρξη των αιτήσεων, τις καταβολές των πρώτων αποζημιώσεων φιλοδοξεί το υπουργείο Οικονομικών ώστε να στείλει έμπρακτα το μήνυμα της κρατικής αρωγής.

Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο αποζημίωσης των πυρόπληκτων, φτάνει προς ώρας τα 500 εκατ. ευρώ. Κομβικό πάντως στην όλη προσπάθεια είναι το Ε9 δηλαδή τα δηλωμένα από τον πολίτη περιουσιακά στοιχεία βάσει των οποίων θα δοθούν προκαταβολές έναντι των ποσών της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης των επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι με βάση του έντυπο Ε9 θα αποζημιωθούν και τα αυθαίρετα με χαρακτηριστικά νομιμοποίησης. 

Βέβαια σε πρώτη φάση η εκλεκτική διαδικασία θα είναι σε βασικό στάδιο αν και μέσω του taxis υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων για τα δηλωμένα ακίνητα στη μερίδα του κάθε φορολογούμενου.

Στόχος είναι βέβαια η γρήγορη εκταμίευση της πρώτης αρωγής ώστε το κράτος να φανεί αξιόπιστο ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ολοκληρωμένη εκτίμηση των ζημιών και βέβαια ο έλεγχος.

Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, υπεύθυνο για την αποτίμηση των ζημιών θα είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ οι επιχορηγήσεις των επιχειρήσεων θα δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Για τις επιχειρήσεις κτηνοτροφικές μονάδες και τις καλλιέργειες υπεύθυνες θα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ.   

Το β' στάδιο ελέγχων και καταγραφής των ζημιών, η υποβολή φακέλου του πληττόμενου και η έκδοση τους πορίσματος των ελέγχων των περιφερειών (για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων) αναμένεται να  πάρει 1 με 2 μήνες.

Όμως οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις-αγρότες θα μπορούν να ζητούν προκαταβολή 20% επί της συνολικής ζημιάς. Η καταβολή θα εγκρίνεται εφόσον το ποσό της προκαταβολής ξεπερνά το ποσό της πρώτης αρωγής. 

Στην τρίτη και τελική φάση των εκτιμήσεων που θα αναλάβουν ειδικές επιτροπές, οι πυρόπληκτοι θα λάβουν το υπόλοιπο των επιχορηγήσεων που δικαιούνται, αφού συνυπολογιστεί η πρώτη αρωγή και η προκαταβολή. Για τους αγρότες, δε, θα υπάρξει αποζημίωση σε ποσοστό έως και 70% της ζημιάς ωστόσο αυτή θα καταβληθεί σε βάθος τουλάχιστον 8μήνου μια και θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί το μέγεθος της καταστροφής στο φυτικό κεφάλαιο.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 16 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.