ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός: Βαρύ το φορτίο των δαπανών λόγω Covid και πυρκαγιών

08:41 - 17 Αυγ 2021 | Οικονομία
Προϋπολογισμός: Βαρύ το φορτίο των δαπανών λόγω Covid και πυρκαγιών
Σημαντικό είναι το φορτίο που καλείται να σηκώσει ο προϋπολογισμός στο επίπεδο των δαπανών ένεκα των της πανδημίας αλλά και των εκτάκτων συνθηκών που έφεραν οι πυρκαγιές.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε πλέον του 1 εκατομ. στρεμμάτων, αλλά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μέτρα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο λογαριασμός είχε φτάσει στα ύψη. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Υπ. Οικονομικών οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Ιουλίου 2021 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά 4.726 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων δαπανών για μέτρα κατά της πανδημίας και των αυξημένων πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Όπως αναφέρεται η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου φτάνουν τα 6,329 δισεκ. Σε αυτά αν προσθέσει κανείς και τα 500 εκατομμύρια που μόνο μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί για τους πυρόπληκτους καταλαβαίνει ότι ο λογαριασμός πάει για «ψηλά» ξεπερνώντας τα 6,8 δισεκ. και αγγίζοντας τα 7 δισεκ. πάντα προς ώρας. Αναλυτικά μέσα στα 7μηνο τα μέτρα για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων για την πανδημία, με βάση το υπ. Οικονομικών, έχει ως εξής:

α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 (μισθωτών) ύψους 1.871 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

β) η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1.618 εκατ. ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων και 1.108 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

γ) η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 715 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν,

δ) η επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων από την πανδημία,

ε) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 493 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

στ) η επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 104 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και

ζ) οι δαπάνες σχετικά με το ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων ύψους 220 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.