ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο «Εξοικονομώ»: Διαγωνισμός εξπρές από ΥΠΕΝ-ΤΕΕ για νέα πλατφόρμα

08:06 - 19 Αυγ 2021 | Οικονομία
Νέο «Εξοικονομώ»: Διαγωνισμός εξπρές από ΥΠΕΝ-ΤΕΕ για νέα πλατφόρμα
Σε διαγωνισμό προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ ΙΙ». Επίσης το ΤΕΕ προσλαμβάνει, με δεύτερο διαγωνισμό, και τον τεχνικό σύμβουλο για την υλοποίηση της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι να ξεκινήσει το νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ» ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Για να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, μέσω του οποίου επιδιώκεται η ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 50.000 κατοικιών, πρέπει να δημοσιευθεί ο σχετικός οδηγός με όλες τις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο «Εξοικονομώ».

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΕΝ οι αιτήσεις που θα χρηματοδοτηθούν δεν θα επιλέγονται με βάση την ταχύτητα που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα αλλά τρία κριτήρια:

  • η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτηρίου για το οποίο κατατίθεται αίτηση
  • η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού
  • άλλα κοινωνικά κριτήρια

Προτεραιότητα θα έχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως άνθρωποι με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι αλλά και νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες (π.χ. που μένουν σε κτήριο με χαμηλή ενεργειακή κλάση ή είναι μεγάλης ηλικίας ή βρίσκεται σε περιοχή με υψηλό αριθμό βαθμοημερών θέρμανσης).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.