ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το κυβερνητικό σχέδιο για φοροελαφρύνσεις την επόμενη διετία

10:18 - 04 Σεπ 2021 | Οικονομία
Το κυβερνητικό σχέδιο για φοροελαφρύνσεις την επόμενη διετία
Οι διεθνείς εξελίξεις και οι ανατιμήσεις προϊόντων αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, ο βασικός κορμός των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα στηριχθεί σε ένα πλάνο διετίας που περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση θέλει να επιμείνει στην πολιτική μείωσης φόρων και εισφορών, κάτι που αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα από τη στιγμή που αναμένονται ανατιμήσεις στις τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου, αλλά και προϊόντων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης κινείται σε δύο άξονες: Ο πρώτος είναι να «περιοριστούν» οι επιβαρύνσεις στις τσέπες των νοικοκυριών, ειδικά στα τιμολόγια του ρεύματος. Το κόστος των ρύπων έχει υπερδιπλασιαστεί κι αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού από 400-500 εκατ. ευρώ πέρυσι μπορεί να προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ φέτος.

Την ίδια ώρα, δεδομένου ότι η ανάπτυξη κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από το προσδοκώμενο, δημοσιονομικά περιθώρια για ένα «μέρισμα ανάπτυξης», το οποίο αφορά στην επιτάχυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και κατ’ επέκταση στην αύξηση του μισθού των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% που αναμένεται για το 2023 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.

Τέλος, στο τραπέζι βρίσκονται και οι έμμεσοι φόροι, το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η εισήγηση με τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για τις φοροελαφρύνσεις της διετίας περιλαμβάνουν:

  1. Μόνιμη μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στη βάση των ευρύτερων αλλαγών που σχεδιάζονται από το 2022 για τον ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός φόρος επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
  2. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Παράλληλα θα γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου.
  3. Μείωση του εταιρικού συντελεστή από το 24% στο 22% για τα εισοδήματα του 2021.
  4. Παράταση για ένα έτος με ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.
  5. «Πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και το 2021.
  6. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, όπως συνέβη και κατά το τρέχον έτος.
  7. Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
  8. Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Σχεδιάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
  9. Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους. Σε μία τέτοια περίπτωση οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα κυμανθεί από 8 ευρώ έως και πάνω από 141 ευρώ, ανάλογα με το ύψους του μισθού. Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση.
  10. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
  11. Μείωση κατά 50% σε πρώτη φάση ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  12. Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
  13. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:54 - 04 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.