ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέτσας: Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό για εντάξεις έργων σε ΕΣΠΑ-Ταμείο Ανάπτυξης Κύριο

13:55 - 04 Σεπ 2021 | Οικονομία
Την περαιτέρω αύξηση του προυπολογισμού για εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας από το βήμα του 1st Digital Beach Summit της Πρέβεζας.

  Ο κ. Πέτσας συμμετείχε στην συζήτηση για τις προκλήσεις στην ανάπτυξη των “έξυπνων πόλεων” και την αξιοποίηση του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης τόνισε οτι “επεξεργαζόμαστε μια τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να αυξήσουμε τον προυπολογισμό προκειμένου να εντάξουμε όσο πιό πολλά έργα μπορούμε, ώριμα έργα που έχουν υποβληθεί ώστε αυτά αφού ενταχθούν στο Αντώνης Τρίτσης να δούμε πού μπορούμε να να τα διαχειριστούμε και στα άλλα χρηματοδοτικά μας εργαλεία είτε είναι το ΕΣΠΑ είτε το Ταμείο Ανάκαμψης”.

     Ο υπουργός είπε ακόμα οτι οτι έχουν κατατεθεί προτάσεις για έργα τριπλάσιου προυπολογισμού απο τον προβλεπόμενο που είναι 2,5 δισ. ευρώ και ήδη αυτές έχουν φτάσει στα 6 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, πρόσθεσε οτι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα εργαλεία αλλά και το κατάλληλο προσωπικό για να αξιοποιήσει τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να αναπτύξουν δράσεις και εφαρμογές στο πλαίσιο της “έξυπνης πόλης”.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. Περιβάλλοντος και Υδάτων , καθηγητής Κωνσταντίνος Αρραβώσης τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των  νέων τεχνολογιών ώστε να παρακολουθείται η ποσότητα και η ποιότητα του παρεχόμενου νερού προσθέτοντας οτι σε κάποιες περιπτώσεις χάνεται ποσότητα νερού κοντά στο 50% πριν αυτό φτάσει στον καταναλωτή χωρίς να μπορεί σήμερα να διαπιστωθεί πού χάνεται το πολύτιμο αυτό αγαθό για τον άνθρωπο.

  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Νικόλαου Μποτίνη, Regional Manager της Cisco για την Ελλάδα την Κύπρο και την Μάλτα. Όπως είπε, η εταιρία που εκπροσωπεί εργάζεται ώστε οι έξυπνες πόλεις να έχουν και τις κατάλληλες διασυνδεδεμένες κοινότητες ώστε να σξιοποιούνται σωστά από την αυτοδιοίκηση οι πόροι που λαμβάνονται από το κεντρικό κράτος. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα ότι μία λύση είναι να μπορεί να εφαρμόζεται σωστά η στάθμευση στις πόλεις ώστε να βρίσκονται εύκολα οι λύσεις και να μην τριγυρνούν τα αυτοκίνητα άσκοπα και παράγουν ρύπους.

Ο Δημήτρης  Κάνταρος, COO της Sigfox Hellas , τόνισε η η εταιρία που εκπροσωπεί δίνει λύσεις για την μαζική συλλογή των δεδομένων όπως η μαζική εξάπλωση αισθητήρων που έχουν εφαρμογή για παράδειγμα στις φυσικές καταστροφές και την γεωργία. Οπως εξήγησε το εύρος των smart λύσεων πρέπει να απαντάται και στην ασφάλεια των δεδομένων.

 Γιά τις δράσεις του Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης μίλησε και ο ερευνητής Δημοσθένης Ιωαννίδης ο οποίος εξήγησε οτι όλες αυτές οι τεχνολογίες και εφαρμογές θέλουν δεξιότητες και άτομα με γνώση.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης και εκπροσώπου του Δημάρχου Θεσσαλονίκης , Μιχάλη Κούπκα ξεκίνησε η συζήτηση για την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του Digital beach summit στην Πρέβεζα.

Όταν παντρεύεται όμορφα ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα είναι ένα εχέγγυο καλού αποτελέσματος είπε στο ξεκίνημα της τοποθέτησης του ο κ Κούπκας. Αποκάλεσε τα χρόνια πανδημίας  ''χρόνια χρυσής ευκαιρίας'' και την Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο κ Δημήτρης Σταμάτης διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΜ και εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων, τόνισε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν ν αποτελέσουν το όχημα για την μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά για να είναι αποδοτικές χρειάζονται τα δεδομένα και στόχος για το μέλλον είναι η παραγωγή και συλλογή τους για να υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με την εισήγηση του κ  Νικήτα Γεωργιάδη , Virtual Sales Account Manager της Cisco, κυρίαρχης εταιρείας στον τομέα των ηλεκτρονικών δικτύων, υπολογιστών και επικοινωνιών. Ο κ Γεωργιάδης τόνισε ότι ο κορωνοιός επιτάχυνε τις διαδικασίες και πλέον στους πολίτες δίνονται εργαλεία, πλατφόρμες και εφαρμογές για την εξυπηρέτηση τους καθώς και ότι η εταιρεία του μπορεί να βοηθήσει στο κομμάτι της επικοινωνίας και της ασφάλειας .

Η συζήτηση που συντόνισε ο Ηλίας Παλιαλέξης  δημοσιογράφος από το Αθηναϊκό Πρακτορείο , ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ Pencho Kuzen, Policy Advisor ,Konrad-Adenauer-Foudation  ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα λειτουργεί καθόλου.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:37 - 04 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.