ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντισταθμιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων-Τι θα ανακοινωθεί Κύριο

07:54 - 06 Σεπ 2021 | Οικονομία
Αντισταθμιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων-Τι θα ανακοινωθεί
Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, έχουν αρχίσει να προκαλούν φόβο στους καταναλωτές. Την ίδια ώρα, στελέχη της κυβέρνησης με δηλώσεις τους επιχειρούν να δώσουν μια πρώτη εικόνα για το τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να διασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να μπορέσει να ανακοινώσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μέτρα ελάφρυνσης, που από την μία θα εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη θα αντισταθμίζουν τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα από το επερχόμενο κύμα ακρίβειας.

Σημειώνεται ότι από το φθινόπωρο αναμένονται αυξήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης, ενώ δεδομένη θεωρείται η αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εν όψει λοιπόν αυτής της κατάστασης, το οικονομικό επιτελείο αναζητά τρόπους «αναχαίτισης» του προβλήματος με μια σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό.

Οι ανακοινώσεις θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες:

- στοχευμένες παρεμβάσεις για να στηριχθεί το καλάθι της νοικοκυράς

- νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις σε φορολογικό επίπεδο, αυτές θα αφορούν:

- την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους

- τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες

- τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από τις τρεις προαναφερόμενες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνει 1,5 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις που θα είναι στοχευμένες και το κόστος τους θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.

Στο επιπλέον αυτό πακέτο, θα περιλαμβάνεται η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς επίσης και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες όμως κατηγορίες πολιτών που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια, όπως π.χ. οι πυρόπληκτοι.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις σε βάθος διετίας ο πρωθυπουργός, αφού περιγράψει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία, θα αναφερθεί στις προτεραιότητες και θα αναλάβει τη δέσμευση ότι αυτές θα υλοποιηθούν, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση και στο γεγονός ότι από το 2023 και μετά επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για την ελληνική οικονομία, μετά από μία τριετία παρέκκλισης από αυτούς λόγω της πανδημίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:28 - 06 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.