ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται αυξήσεις και στα καύσιμα-Πού θα φτάσει η τιμή τους

17:22 - 08 Σεπ 2021 | Οικονομία
Έρχονται αυξήσεις και στα καύσιμα-Πού θα φτάσει η τιμή τους
Αυξήσεις στα καύσιμα, που αθροιστικά έχουν ξεπεράσει το 20% στην τιμή του διυλισμένου προϊόντος και παράλληλα επιβαρύνουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργο Ασμάτογλου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, από τις αρχές του χρόνου έχει αυξηθεί η τιμή του αργού πετρελαίου και συγκεκριμένα από τα 50 δολάρια στα περίπου 70 δολάρια ανά βαρέλι, με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αναμένεται φέτος να είναι αρκετά υψηλή, καθώς «το αργό πετρέλαιο επιβαρύνει το διυλισμένο στο κομμάτι του προ φόρων».

«Άρα έχουμε και κάποιους υψηλούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ που επιβαρύνουν την τιμή, αλλά στην τιμή των προ φόρων έχει επιβαρυνθεί αρκετά», επισήμανε.

Ο κ. Ασμάτογλου τόνισε επίσης ότι αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του θα βρισκόταν στα 80 λεπτά ανά λίτρο.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα αρχίσει να διατίθεται στις 15 Οκτωβρίου στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Ασμάτογλου η τιμή του θα ξεκινά από 1,20 – 1,50 ευρώ ανά λίτρο.

Σε ό,τι αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα, ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή θα ξεπεράσει το 1,10 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στα νησιά θα βρίσκεται πάνω από το 1,20 ή 1,25 ευρώ ανά λίτρο.

Μάλιστα, ο κ. Ασμάτογλου επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μεριμνήσει για τη μείωση του φόρου, ώστε αντί να προχωρήσει στη χορήγηση επιδομάτων, να διευκολύνει τους πολίτες να αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης που χρειάζονται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.