ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά τη ΔΕΘ

08:52 - 13 Σεπ 2021 | Οικονομία
Τι αλλάζει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά τη ΔΕΘ
Ένα πρώτο πλαίσιο για την αναμόρφωση της εικόνας της επιχειρηματικότητας της χώρας, όπου κυριαρχούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, έδωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει επισημάνει ο ΣΕΒ σε πρόσφατες αναλύσεις του «οι ΜμΕ συμμετέχουν ενεργά στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, το πλήθος τους είναι κοντά στο 99,9% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων. Καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και κλάδων. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 19,3% του ΑΕΠ και το 87% της απασχόλησης σε επιχειρήσεις.»

Όπως όμως αναφέρει ο ΣΕΒ, οι ελληνικές ΜμΕ υπολείπονται σημαντικά του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού: Παρά το μεγάλο πλήθος, οι ελληνικές ΜμΕ απέχουν σημαντικά σε επιδόσεις από την Ε.Ε. Αυτή η ποιοτική απόσταση καθιστά τις ελληνικές ΜμΕ ευπαθείς και με περιορισμένες δυνάμεις να συνεισφέρουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και να αναδειχθούν σε ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Ειδικότερα

·         Ο κατακερματισμός και ο μεγάλος αριθμός πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα:

o Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη πυκνότητα ΜμΕ (επί του πληθυσμού) στην Ε.Ε., παραμένοντας και σήμερα σημαντικά κατακερματισμένη, με μικρής κλίμακας μονάδες.

o Το ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος πολύ μικρών επιχειρήσεων αναλογεί περίπου στο 96,9% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων, έναντι 93% στην Ευρώπη, κατά μ.ο.

o Το πλήθος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραμένει χαμηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκή ανταγωνισμό. Αντιπροσωπεύουν κάτω από το 3% του συνόλου, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι περίπου στο 7%, με την αρνητική τροχιά εκεί να έχει αναστραφεί.

·         Μεγάλο πλήθος ΜμΕ, αλλά μικρή παραγωγικότητα: Η παραγωγικότητα των ελληνικών ΜμΕ είναι περίπου στο 50% του ευρωπαϊκού μ.ο. ανά εργαζόμενο. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα είναι €20.000, στην ΕΕ-28 είναι €42.000, στην Ιταλία είναι €38.000, στην Ιρλανδία είναι €52.000, κτλ.

·         Περιορίζεται η τεχνολογική εστίαση των ΜμΕ: Παρατηρήθηκε 40% μείωση του πλήθους των ΜμΕ μέσης-υψηλής τεχνολογίας μέσα στην κρίση, μία μείωση δυσανάλογη σε σχέση με την Ε.Ε. Η ταχεία ανάκαμψή τους αποτελεί προϋπόθεση για να μη γίνει η Ελλάδα μια οικονομία χαμηλής προστιθέμενης αξίας.»

Όπως τονίζει ο ΣΕΒ οι πολιτικές ανάπτυξης θα πρέπει να αναστρέψουν τα παρακάτω ελλείματα ανταγωνιστικότητας, ώστε οι ελληνικές ΜμΕ να συγκλίνουν με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Στο φόντο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε συνέχεια όσων αναφέρει και η Έκθεση Πισσαρίδη όσο και το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», ανακοίνωσε ότι από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου με δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ ετησίως.

Έτσι, όπως είπε ο Πρωθυπουργός,  «οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.

Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.»

Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Επιπλέον ισχύει βέβαια σε βάθος χρόνου η μείωση φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις: μειώνεται μόνιμα ο συντελεστής φόρου, από 24% σε 22%..

Να σημειωθεί ότι η επιπλέον μείωση φόρου 30% για συγχωνεύσεις/εξαγορές: το κίνητρο θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025. Αφορά αποκλειστικά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις  εφόσον:

-              απασχολούν εργαζόμενους

-              έχουν συσταθεί πριν τουλάχιστον 3 έτη

-              συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή

-              συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο.

Στις επιχειρήσεις αυτές παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το κίνητρο. Θα πληρώνουν δηλαδή φόρο 30% χαμηλότερο (15,5% αντί 22%) και η ίδια έκπτωση θα ισχύει για τα 3 επόμενα χρόνια. Για το 2022 το κόστος θα ανέλθει σε 5 εκατ. ευρώ.

Ως επιπλέον κίνητρο για συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι το ότι από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Το κίνητρο φτάνει στα 18 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ως ένα πρώτο βήμα για την ισχυροποίηση των ΜμΕ και την προς τα βελτίω αλλαγή του χάρτη της επιχειρηματικότητας στη χώρα χαρακτήρισε την εξαγγελία για τις συγχωνεύσεις ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό. Πάντως τόνισε ότι ένα από τα μείζονα ζητήματα είναι, για τις ΜμΕ, η πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά κι εν γένει σε χρηματοδοτήσεις, που αποτελούν βασικό εργαλείο για το μετασχηματισμό τους.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:55 - 13 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.