ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις για την ελληνική ανάκαμψη- Η σκυτάλη στη UBS

16:18 - 15 Σεπ 2021 | Οικονομία
Αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις για την ελληνική ανάκαμψη- Η σκυτάλη στη UBS
Αλλεπάλληλες είναι τις τελευταίες ημέρες οι βελτιωμένες εκτιμήσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα τελευταία στοιχεία με το... άλμα του ΑΕΠ οδηγεί σε ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις για ανάπτυξη, πέριξ του 8%.

Σε σημαντική βελτίωση των εκτιμήσεών της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Capital Economics, θέτοντας στο 8,5% τον στόχο για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας για τη φετινή χρονιά.

Έπειτα και από τη θετική έκπληξη του +16,2% που εμφάνισε το ελληνικό ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας και την κυβέρνηση στην αναβάθμιση των προβλέψεων για τη χρονιά, τα τμήματα ανάλυσης του εξωτερικού επανεξετάζουν τις εκτιμήσεις τους. 

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Capital Economics, οι οικονομίες που έχουν μείνει πιο πίσω στη διαδικασία του ανοίγματος και τώρα κάνουν συνεχή πρόοδο στους εμβολιασμούς, θα απολαύσουν τα οφέλη από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων βραχυπρόθεσμα. 

Από την πλευρά του ο ελβετικός οίκος UBS προβλέπει ότι η χώρα θα επιδείξει υγιή άνοδο 7,9% φέτος αλλά και 5% το 2022, ξεπερνώντας την πανδημική ύφεση.

Η εκτίμηση είναι 260 μονάδες βάσης υψηλότερα από το consensus των αναλυτών που δίνουν προβλέψεις για την Ελλάδα για το 2021.

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με γρηγορότερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν από το σοκ του κορωνοϊού, διαπιστώνει τέλος η BNP Paribas, έπειτα από τα στοιχεία του ΑΕΠ και της ανεργίας. 

Όπως σημειώνει ο γαλλικός οίκος, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4% σε τριμηνιαία βάση το β΄ τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ήδη 0,6% υψηλότερα από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα. 

Μάλιστα, από την αρχή της πανδημίας, η Ελλάδα έχει εμφανίσει την τέταρτη ισχυρότερη ανάκαμψη ανάμεσα στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνεται. 

Η BNP Paribas σημειώνει τη σημαντική αναβάθμιση του επίσημου στόχου για την ανάπτυξη του 2021 από το 3,6% στο 5,9%, χωρίς ωστόσο να δίνει την αντίστοιχη δική της πρόβλεψη. 

Σημειώνεται ότι και η JP Morgan πιστοποίησε με τελευταία ανάλυσή της την «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας στα προ-κορωνοϊού επίπεδα, και μάλιστα νωρίτερα από την Ευρωζώνη.

Επίσης, Scope Ratings και Moody's προβλέπουν ανάπτυξη άνω του 8% για φέτος στη χώρα μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:37 - 15 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.