ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων- Εκτίναξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών

09:31 - 20 Σεπ 2021 | Οικονομία
Αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων- Εκτίναξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών
Χαμόγελα φέρνει στο οικονομικό επιτελείο η πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση. Βοηθούντος του τουρισμού και της ανάκαμψης της ζήτησης, μόνο τον Αύγουστο, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό ουσιαστικά οδηγεί σε μια θετική ρότα τα έσοδα από ΦΠΑ κυρίως, που όμως θα φανεί, κύρια κατά την εκκαθάριση του φόρου, είτε τον τρέχοντα μήνα, είτε τον επόμενο, ανάλογα με το πότε υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις οι επιχειρήσεις. Ενδεικτική η δήλωση πριν λίγες μέρες του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη με αφορμή την πορεία του προϋπολογισμού το 8μηνο.

«Τα έσοδα του μηνός Αυγούστου κινήθηκαν ικανοποιητικά, καθώς παρουσιάζουν απόκλιση από το στόχο πολύ μικρότερη των επιπτώσεων της αναβολής των δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος, που επρόκειτο να εισπραχθούν μέχρι τέλος Αυγούστου (200-250 εκατ. ευρώ). Η πορεία του τουρισμού τον Ιούλιο και Αύγουστο και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του φόρου εισοδήματος αναμένεται να απεικονιστούν στα έσοδα των επομένων μηνών και οι σχετικές προβλέψεις θα δημοσιοποιηθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον ο τουρισμός πάει καλά, όπως φαίνεται και επαληθευτούν οι προβλέψεις για έσοδα της τάξης των 10 με 12 δισεκ. ευρώ (10 δισεκ. εκτιμά το οικονομικό επιτελείο και 12 δισεκ. προβλέπει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και επικεφαλής του ομίλου IKOS- SANI Ανδρέας Ανδρεάδης) τότε είναι πιθανόν να αναθεωρηθεί και ο συνολικός φετινός στόχος για τα έσοδα καθώς θα υπάρξει επίπτωση σε όλη την αλυσίδα αξίας και βέβαια στα έσοδα τόσο από ΦΠΑ αλλά κι άλλους φόρους.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι τα έσοδα φέτος θα ήταν στα 48,65 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια ο στόχος αναθεωρήθηκε στα 45,8 δισ. ευρώ, όπως αποτυπώθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Πέρα από την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών η πορεία του ΑΕΠ δημιουργεί έτι περισσότερες προσδοκίες για βελτίωση της ροής των κρατικών εσόδων, που ήδη το επόμενο 5μηνο θα τονωθούν από τις ροές του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και των τελών οδηγώντας πιθανότατα σε ένα στόχο για το κρατικό ταμείο που αγγίζει τα 47 δισεκ.

Να σημειωθεί ότι το βασικό στοίχημα για το κρατικό ταμείο, που αρχίζει να μετρά αντίστροφα από την αρχή του 2022 είναι ο ρυθμός ανάκτησης των «παγωμένων» φορολογικών υποχρεώσεων. Από το νέο άλλωστε έτος ξεκινά η μακρά προσπάθεια σε βάθος 72 μηνών αποπληρωμής των σε αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και της καταβολής των δόσεων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.