ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν-11η αξιολόγηση: Γρήγορη ανάκαμψη- Σταθερά προβλήματα «κόκκινα δάνεια» και ληξιπρόθεσμα

15:14 - 22 Σεπ 2021 | Οικονομία
Κομισιόν-11η αξιολόγηση: Γρήγορη ανάκαμψη- Σταθερά προβλήματα «κόκκινα δάνεια» και ληξιπρόθεσμα
Η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης μεταμνημονιακής εποπτείας επιβεβαιώνει την ενισχυμένη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα είναι 4,3% φέτος και θα ανέλθει στο 6% το 2022.

Η έκθεση θεωρεί πως το σχέδιο ανάκαμψης και τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας βοήθησαν την ελληνική οικονομία να αντέξει και στην πρώτη ευκαιρία να ανακάμψει σημαντικά.

Η Κομισιόν επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα έχει θέσει τις βάσεις ώστε να βγει πιο ανθεκτική από την κρίση της πανδημίας και προσθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με καλό ρυθμό σε μία σειρά τομείς. Ωστόσο δεν λείπουν και οι αστερίσκοι για καθυστερήσεις, με κυριότερο αυτόν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αλλά και το μόνιμο «αγκάθι» των κόκκινων δανείων (NPLs). 

«Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο να αναδυθεί η Ελλάδα πιο δυνατή από την πανδημία της Covid19. Το ελληνικό σχέδιο ήταν ένα από τα πρώτα που εγκρίθηκαν επισήμως στις 13 Ιουλίου από το Συμβούλιο, ύστερα από θετική εισήγηση της Επιτροπής στις 17 Ιουνίου και η Ελλάδα έλαβε προκαταβολή 3,96 δισ. ευρώ» θυμίζει η έκθεση.

Σημειώνει επίσης ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχωράει σε καλό ρυθμό σε μία σειρά τομείς, με αρκετές δεσμεύσεις να έχουν υλοποιηθεί». Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και σε καλοδεχούμενα βήματα για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:19 - 22 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.