ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2022 «βλέπουν» οι υπουργοί Οικονομικών

21:21 - 04 Οκτ 2021 | Οικονομία
Eurogroup: Επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2022 «βλέπουν» οι υπουργοί Οικονομικών
Η επιτάχυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, που οφείλεται στις τιμές της ενέργειας, είναι ως επί το πλείστον προσωρινή και η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί ξανά το επόμενο έτος.

Αυτή ήταν, σύμφωνα με το Reuters, η πρόβλεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη σημερινή (4/10) συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν.

Ο Πασκάλ Ντόνοχιου, ο οποίος προήδρευσε τις συνομιλίες των υπουργών στο Λουξεμβούργο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχει επίσης συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν αποτελεί επιχείρημα κατά της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο μηδέν από το 2050.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Ντόνοχιου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης, σχετικά με τον πληθωρισμό, «οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ συμφωνούν με την Κομισιόν και την ΕΚΤ για το ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και πως θα δούμε υποχώρηση των τιμών και πάλι από το 2022».

{https://twitter.com/Lagarde/status/1445077232138047492}

Για το θέμα των αυξήσεων στις ενεργειακές τιμές, ο Ιρλανδός αξιωματούχος τόνισε πως «η πράσινη μετάβαση δεν είναι το πρόβλημα, είναι μέρος της λύσης. Χρειάζεται να μειώσουμε την έκθεση μας σε ενέργεια που εισάγουμε» συμπλήρωσε, λέγοντας παράλληλα πως το ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών είναι πολυπαραγοντικό.

«Σύντομα η Κομισιόν θα παρουσιάσει δέσμη προσωρινών και στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια» δήλωσε, από την πλευρά του, ο κοινοτικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

{https://twitter.com/EUCouncilPress/status/1445072165251035151}

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε για την Ελλάδα, πως «έχει καταγραφεί σημαντική μείωση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως η οικονομία της Ελλάδας θα μπορούσε να φτάσει το 6,1%, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως «η οικονομία της Ελλάδας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς με τον τουρισμό. Επομένως, δεν θα μου έκανε εντύπωση εάν η ανάπτυξη της οικονομίας κινηθεί κοντά στο 6% για φέτος, όπως περιμένει η ελληνική κυβέρνηση».

Τελευταία τροποποίηση στις 21:48 - 04 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.