ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Ζούμε την «τέλεια καταιγίδα», αλλά θα πετύχουμε υψηλή ανάπτυξη

18:02 - 11 Οκτ 2021 | Οικονομία
Στουρνάρας: Ζούμε την «τέλεια καταιγίδα», αλλά θα πετύχουμε υψηλή ανάπτυξη
Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία και τον πληθωρισμό εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών "Η Ελλάδα μετά V".

Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πως η ενεργειακή κρίση ήταν κάτι "που δεν είχαμε προβλέψει" και μάλιστα έκανε λόγο για την «τέλεια καταιγίδα».

Ωστόσο, σημείωσε πως όσα συμβαίνουν και η αύξηση του πληθωρισμού δεν σημαίνει ότι τελικά θα οδηγηθούμε σε στασιμοπληθωρισμό.

"Δεν αναμένουμε ο πληθωρισμός να φύγει πάνω από το 2% μεσοπρόθεσμα, άρα δεν πρέπει να περιμένουμε και αύξηση επιτοκίων", τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε επίσης ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά και σε βάθος δεκαετίας.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως για φέτος το 7% ανάπτυξης είναι σίγουρο, ενώ και το 2022 θα φτάσουμε στο 4,5%-5%. Πρόσθεσε, όμως, πως "περιμένουμε ανάπτυξη και σε βάθος χρόνου. Γιατί περιμένουμε τα κονδύλια απο το Ταμείο Ανάκαμψης και αρκετές επενδύσεις.

Αν κάνουμε σωστή διαχείριση μπορούμε να έχουμε μία δεκαετία με ανάπτυξη 3,5% ετησίως. Είναι στο χέρι μας", τόνισε στο Συνέδριο.

Επενδυτική βαθμίδα και ΕΚΤ

Σε ερώτημα για το αν η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη της ΕΚΤ και όταν θα αρχίσουν να αίρονται τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία ο κ. Στουρνάρας είπε πως "η ΕΚΤ δεχεται τα ελληνικά ομόλογα παρότι δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Πρέπει το 2022 να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα και το θεωρώ πιθανό. Μπορούμε να αποκτήσουμε".

Βέβαια, ο διοικητής της ΤτΕ συμπλήρωσε πως ακόμα και χωρίς την επενδυτική βαθμίδα, η ΕΚΤ "θα βρει τρόπο να μη σταματήσει ξαφνικά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Η Ελλάδα ακολουθεί ορθή οικονομική πολιτική και δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση η ΕΚΤ να την... τιμωρήσει".

Σύμφωνο Σταθερότητας

Τέλος για τους δημοσιονομικούς κανόνες στην ευρωζώνη, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μεγάλων αλλαγών. "Δεν πρέπει να ξαναγίνει το λάθος της λιτότητας σε χώρες που έχουν ύφεση. Αυτό το λάθος έγινε στην Ελλάδα των μνημονίων", τόνισε και πρόσθεσε:

"Πρέπει να πάμε σε απλές μεθόδους, με απλούς κανόνες, που απλά να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:07 - 11 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.