ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενέργεια: Η πιο μεγάλη κρίση, μέχρι την επόμενη Κύριο

08:00 - 13 Οκτ 2021 | Οικονομία
Ενέργεια: Η πιο μεγάλη κρίση, μέχρι την επόμενη
"Μετά από πολλά χρόνια έχουμε ενεργειακή κρίση και είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται". Αυτή η φράση του Ευάγγελου Μυτιληναίου "σημάδεψε" το Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών "Η Ελλάδα Μετά V", που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το προηγούμενο διήμερο.

Ο Πρόεδρος & Δ. Σύμβουλος της MYTILINEOS, μίλησε με ευθύτητα για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, που στο πρόσφατο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει ως "την τέλεια καταιγίδα". Στη νέα του παρέμβαση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθώς εξήγησε πως δεν πρόκειται για ένα "μεμονωμένο περιστατικό". Αντίθετα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μπαράζ κρίσεων, που έχει συγκεκριμένα αίτια.

Όπως εξήγησε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ο βασικός λόγος που έφερε την ενεργειακή κρίση είναι η βιασύνη της Ευρώπης να υλοποιήσει την "πράσινη μετάβαση", χωρις να είναι στην πραγματικότητα έτοιμη.

"Το φυσικό αέριο είναι το βασικό καύσιμο για την πράσινη μετάβαση, αλλά δεν έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές. Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα αερίου", εξήγησε και συνέχισε λέγοντας: "Τώρα πάνω στην κρίση αποφάσισαν οι Βρυξέλλες να αποκτήσουν χώρους αποθήκευσης αερίου".

Επίσης, σημείωσε πως επίσης οι επενδύσεις που έχουν γίνει σε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά δεν είναι επαρκείς και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τη μεγάλη ενεργειακή ζήτηση.

"Φύγαμε μπροστά και αφήσαμε στο πλάι της επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τώρα βρεθήκαμε χωρίς φυσικό αέριο", υπογράμμισε και είναι πια σαφές πως κάπως έτσι φτάσαμε λοιπόν στην παρούσα ενεργειακή κρίση.

Συνεπώς, μέχρι να επιτευχθεί ισορροπημένα η πράσινη μετάβαση, θα υπάρχουν και ενεργειακές κρίσεις. Και δυστυχώς, αυτές οι κρίσεις ενδεχομένως να ανακόψουν και την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Κατά συνέπεια και της ελληνικής.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.