ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΠΕΚ: Στο 1,15 το πετρέλαιο θέρμανσης-Πάνω από 1.30-1.35 στα νησιά

14:17 - 15 Οκτ 2021 | Οικονομία
ΠΟΠΕΚ: Στο 1,15 το πετρέλαιο θέρμανσης-Πάνω από 1.30-1.35 στα νησιά
«Οι τιμές με τις οποίες ξεκίνησε η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης είναι στο 1.15 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 35 λεπτά πιο ακριβά σε σχέση με την περσινή χρονιά», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Ασμάτογλου σημείωσε επίσης πως η τιμή είναι πολύ πιο ακριβή στην περιφέρεια και ειδικά στη νησιωτική χώρα, όπου ξεπερνά το 1.30-1.35 ευρώ το λίτρο, λόγω επιβάρυνσης από τις θαλάσσιες μεταφορές.

Υπενθύμισε ότι σε 33 νησιά επιδοτούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, με το μεταφορικό ισοδύναμο, πέρα από την επιδότηση που είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

«Θα επιδοτηθούν φέτος περισσότερα νοικοκυριά. Πέρυσι ήταν περίπου 750.000 οι αιτήσεις, φέτος υπολογίζουμε ότι θα περάσουν τις 1.100.000 οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Έχουν διευρυνθεί και τα εισοδηματικά κριτήρια, έχει διπλασιαστεί και το κονδύλι, καθώς πέρυσι ήταν στα 84 εκατομμύρια ενώ φέτος φτάνει στα 168 εκατομμύρια», υπογράμμισε ο κ. Ασμάτογλου.

«Το ζητούμενο είναι να μπορέσει να τα απορροφήσει η ελληνική οικογένεια τα χρήματα για το κοινωνικό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, έτσι όπως είναι τα κριτήρια και όπως έχουν διαμορφωθεί οι ζώνες με τις ορεινές και τις πεδινές περιοχές. Γι’ αυτό είχαμε πει ότι πιο εύκολο για όλους θα ήταν να υπήρχε μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης ή μειωμένος ΦΠΑ για το συγκεκριμένο προϊόν, για να μπορέσουν όλοι να πάρουν», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι με το ισχύον σύστημα, ίσως δεν επιδοτηθούν οι αγορές πετρελαίου του Φεβρουαρίου, του Μαρτίου και του Απριλίου. «Όλα έχουν ανέβει αισθητά και η αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης επιβαρύνοντας την τσέπη μας, και παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών τιμών των αγαθών», ανέφερε ο κ. Ασμάτογλου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.