ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιπλέον μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια– Μεγάλο ερώτημα η βιομηχανία

07:28 - 18 Οκτ 2021 | Οικονομία
Επιπλέον μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια– Μεγάλο ερώτημα η βιομηχανία
Σε διεύρυνση του πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακή ακρίβειας προχωρεί η κυβέρνηση με κεντρικό στόχο να «επουλώσει» πληγές από τη φρενήρη πορεία των τιμών ενέργειας.
Μάλιστα το νέο κύμα μέτρων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος των συζητήσεων που θα «τρέξουν» αυτήν την εβδομάδα με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM) για την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
 
Να σημειωθεί ότι η καλή πορεία του ΑΕΠ που πλέον εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 7% φέτος, δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο. Με βάση, μάλιστα, πρόχειρους υπολογισμούς, η άνοδος του ΑΕΠ κατά μία μονάδα ενισχύει κατά 0,4% του ΑΕΠ τα ασφαλιστικά και φορολογικά έσοδα και άρα δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της επιδοματικής πολιτικής.
 
Να σημειωθεί ότι με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή για την πορεία του 9μήνου του προϋπολογισμού, υπάρχει μια υπέρβαση 900 εκατομμυρίων στα έσοδα, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται  στα 10,1 αντί 13  δισ. ευρώ που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
 
«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις» τόνισε μιλώντας χθες στο ΟΡΕΝ και την πρωινή ζώνη ενημέρωσης ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας προαναγγέλλοντας μέτρα για τη συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια για ύδρευση και αποχέτευση που εξαρτώνται άμεσα από το ενεργειακό «ράλι». . Όπως τόνισε «οι εναλλακτικές που εξετάζονται αφορούν τόσο τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, όσο μία προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο τιμολόγιο των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών των δήμων. Σκοπός είναι να συγκρατήσουμε την αύξηση των δημοτικών τελών, η οποία- διαφορετικά- ενδεχομένως να ήταν και άνω του 15%, σε κάποιες περιπτώσεις».
 
Επίδομα θέρμανσης
 
Ταυτόχρονα, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει εκταμιεύσεις «εξπρές» για το επίδομα θέρμανσης  ώστε να αποφευχθεί ένα κύμα ενεργειακής φτώχειας.
 
Παράλληλα, στην εκτίμηση ότι η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης καλύπτει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου προχώρησε μιλώντας, χτες,  στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ενώ επανέλαβε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων στήριξης, και το 2022.
 
Συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν μέτρα προστασίας και το 2022 απάντησε ότι «τα μέτρα που έχουμε θεσπίσει είναι μέτρα για το 2021, τα μέτρα για το έτος 2022 θα υπάρχουν στον επόμενο προϋπολογισμό. Εάν με ρωτάτε αν θα είναι η κυβέρνηση ευαίσθητη με τα προβλήματα των ανθρώπων το 2022 όπως ήταν το 2020 
και το 2021 απαντώ φυσικά θα είναι».
 
«Ποια είναι διαφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης από το 2019 στο 2021 – δεν λέω στο 2020 γιατί αυτή τη χρονιά είχαμε διεθνώς τις χαμηλότερες τιμές της ιστορία του πετρελαίου λόγω της καραντίνας- η διαφορά είναι 20%. Έρχεται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης κι αυξάνεται κατά 25% για να καλύψει ακριβώς τη διαφορά μεταξύ 2019 και 2021» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε «ακόμα διευρύναμε και τα κριτήρια, δηλαδή είναι και υψηλότερο το επίδομα για αυτούς που το δικαιούνταν και περισσότεροι αυτοί που το δικαιούνται. Άρα λοιπόν καλύπτουμε για αυτούς που πράγματι έχουν οικονομικό πρόβλημα το σύνολο της αύξησης μεταξύ 2019 και 2021».
 
Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε το πακέτο μέτρων 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπερκαλύπτει τις αυξήσεις από τις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης
 
Επίσης χτες μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε ότι θα λειτουργήσει και η γραμμή «ενεργειακής αλληλεγγύης» στην οποία θα απευθύνονται τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά ώστε η Πολιτεία να αναλάβει τα έξοδα επανασύνδεσης ρεύματος, αλλά και την πληρωμή του για κάποιο διάστημα.  Σύμφωνα με τον υπ. Περιβάλλοντος ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης αυξάνεται στα 40 εκατ ευρώ». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα δομικά υλικά αποφασίσαμε την αύξηση του ανώτατου ορίου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά τετραγωνικό μέτρο στα 200 από τα 180 ευρώ, όπως επίσης αυξάνουμε κατά 15% τις μέγιστες τιμές κόστους ανά υλικό. Επίσης, αυξάνουμε την επιδότηση από 1.500 σε 2.500 ευρώ για επένδυση που αφορά στο λεγόμενο «έξυπνο σπίτι», δηλαδή σε έξυπνες συσκευές, πρίζες, αισθητήρες, θερμοστάτες που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση μέσα από την ορθολογική διαχείριση της καταναλισκόμενης ενέργειας.»
 
Ερώτημα η Βιομηχανία
 
Πάντως συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τη Βιομηχανία ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ΙΟΒΕ και το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία», αναφέρεται ότι οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι εκ των υψηλότερων μεταξύ χωρών της περιφέρειας και του πυρήνα της Ευρωζώνης σε όλη την περίοδο 2015-2020. Σε υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται και το πρώτο εξάμηνο του 2021.
 
Περισσότερο, μάλιστα, η κυβέρνηση παραπέμπει σε δράσεις που έχουν γίνει συνολικά για τη μείωση των επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις ως «ανάχωμα» γενικού χαρακτήρα έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων. Άλλωστε με βάση κορυφαίο παράγοντα του ενεργειακού επιτελείου η Ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο άλλες στα όσα συμβαίνουν στην ενεργειακή αγορά.
 
«Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε μία σειρά οικονομικών μέτρων, όπως αυτά της μείωσης των φόρων και του έμμεσου εργοδοτικού κόστους, ελαφρύνοντας τις επιχειρήσεις ώστε να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής. Παράλληλα, με αποφασιστικές πρωτοβουλίες, προωθούμε τη μόνιμη λύση στη μείωση του ενεργειακού κόστους, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες, ανθεκτικές και ανταγωνιστικές. Τέτοιες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις είναι το νέο «Εξοικονομώ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 450 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους, τα πράσινα διμερή συμβόλαια, η αύξηση του net metering στα 3 MW, αλλά και, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση, ένα πλέγμα συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2030 κατά 38% σε σχέση με το 2017» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.