ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις Βρυξέλλες το Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Μέτρα και ρίσκα το 2022

12:02 - 18 Οκτ 2021 | Οικονομία
Στις Βρυξέλλες το Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Μέτρα και ρίσκα το 2022
Αναλυτική καταγραφή του αποτυπώματος του Ταμείου Ανάκαμψης, από φέτος μέχρι και το 2040, αλλά και των μέτρων που προωθούνται για την στήριξη των πολιτών, όπως και "αστερίσκους" που κύρια αφορούν την πανδημία και τον πληθωρισμό περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που εστάλη στην Κομισιόν στο πλαίσιο της πάγιας διαδικασίας που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στο προσχέδιοΣτο προσχέδιο, γίνεται λόγος για Ανάπτυξη 6,1% εφέτος, αν και εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου παραπέμπουν σε μια πιο δυναμική πορεία. Ενδεικτικό, των συντηρητικών καταγραφών που συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο που εστάλη είναι το ότι η πρόβλεψη για την πορεία του τουρισμού κάνει λόγο για «τουλάχιστον 50%» ανάκτηση των εσόδων του 2019.

Επίσης στο κείμενο που δημοσιοποίησε η Κομσιόν προβλέπεται  πιο υψηλό πρωτογενές έλλειμμα για εφέτος και του χρόνου (7,3% του ΑΕΠ το 2021 και 1,2% το 2022 αντί 7,1% και 1,1% που προέβλεπε αντίστοιχα στο προσχέδιο πριν δύο εβδομάδες). Αυτό, προφανώς,  παραπέμπει σε συνέχιση των μέτρων στήριξης και το 2022.

Επιπλέον, το σχέδιο που απεστάλη στις Βρυξέλλες κάνει και μια αναλυτική καταγραφή του αποτυπώματος του Ταμείου Ανάκαμψης, από φέτος μέχρι και το 2040. Τονίζεται, δε, ότι η υλοποίηση των εκτιμήσεων εξαρτάται και από την ταχύτητα της απορρόφησης.  Πάντως στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε γίνεται λόγος για "εξωτερικούς κινδύνους" κύρια από την πορεία της πανδημίας αλλά και των τιμών. Μάλιστα γίνεται ειδική μνεία στο αποτύπωμα που αφήνει η πληθωριστική πίεση στην ανάγκη για δαπάνες και επεκτατικές πολιτικές.

 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.