ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ρεκόρ στις ενεργειακές τιμές «περνούν» στον προϋπολογισμό–«Κλειδί» η ΔΕΗ

09:41 - 19 Οκτ 2021 | Οικονομία
Τα ρεκόρ στις ενεργειακές τιμές «περνούν» στον προϋπολογισμό–«Κλειδί» η ΔΕΗ
Το σχέδιο για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στο «τσουνάμι» αυξήσεων στην ενέργεια βρίσκεται υπό συζήτηση με τους επικεφαλής των θεσμών, όπως βέβαια και οι διαφαινόμενες επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις πρώτων υλών.

Ειδικά σε σχέση με τη δημοσιονομική πορεία, αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου το πόσο μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω το κομμάτι των δαπανών από το συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Ήδη, σήμερα, η Ελλάδα καταγράφει την πλέον ακριβή τιμή στο ηλεκτρικό πανευρωπαϊκά ενώ οι προβολές για το χειμώνα και για το φυσικό αέριο είναι δυσμενείς.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στο πόρισμα που συνόδευσε την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, «στην περίπτωση ενός παγωμένου Χειμώνα, θα πρέπει να αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού ή υγροποιημένου αερίου 5% ως 10% πάνω από τις μέγιστες ποσότητες που είδαμε τα τελευταία χρόνια» κάτι που σε συνδυασμό με τις μειωμένες ποσότητες αποθεμάτων οδηγεί τις προβολές για τις τιμές σε έντονα ανοδικά επίπεδα. Ήδη βέβαια, τον Οκτώβριο οι τιμές του φυσικού αερίου είναι 400% υψηλότερες από αυτές του περασμένου Απριλίου, έχοντας βέβαια επίπτωση και στις τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που λόγω του ότι κυρίως παράγεται από φυσικό αέριο έχει καταγράψει άνοδο στην χονδρική 200% και πάνω. Κι έτσι μόνο για τον Απρίλιο παραπέμπεται μια κάποια ελπίδα αποκλιμάκωσης.

Έτσι με βάση το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, από τη διαφαινόμενη ανάκαμψη που φέτος θα υπερβεί τις προβλέψεις, αναμένεται να εξεταστεί από κοινού με τους θεσμούς το σχέδιο για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών έναντι του «τσουνάμι» αυξήσεων στην ενέργεια. Πάντως, όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου το θέμα θα «κλειδώσει» με την κατάθεση του προϋπολογισμού και θα είναι απότοκο συνολικών πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ φαίνεται να ξεπερνά τον πήχη του 7% και επί τάπητος θεσμών θα μπουν τα σενάρια για το έλλειμμα αλλά και την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Να σημειωθεί ότι με βάση τα ανακοινώσεις της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή για την πορεία του 9μήνου του προϋπολογισμού, υπάρχει μια υπέρβαση 900 εκατομμυρίων στα έσοδα, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται  στα 10,1 αντί 13  δισ. ευρώ που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Βέβαια και το 2022, και παρά τη ρήτρα διαφυγής, τα περιθώρια λόγω φόβου ελλείμματος είναι μικρά. Ωστόσο πριν από το Δεκέμβριο θα έχουν αναλυθεί όλα τα δεδομένα στο πεδίο της Ενέργειας, έτσι ώστε πέρα από τα υφιστάμενα μέτρα, να προκύψει και νέο“πακέτο” και για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Εφόσον παγιωθούν τιμές, μάλιστα, όπως η σημερινή με επίπεδα στα 253,33 ευρώ/ MWh, που είναι και η υψηλότερη στην Ευρώπη, είναι αντιληπτό ότι ποσά που θα απαιτηθούν ια είναι πολλά όπως και βέβαια και τα σχετικά εργαλεία. Κι αυτό εν μέσω της διαδικασίας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία σηματοδοτεί τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου σε ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο πεδίο της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, που ελέγχει άνω του 65% της λιανικής αγοράς, δεν αναμένονται εξελίξεις, λόγω αλλαγών στη μετοχική σύνθεση ενώ ήδη τρέχει, όπως φαίνεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, η κρατική επιδότηση των 18 ευρώ, που παρέχεται για μηνιαία κατανάλωση ως 300 kWh. Επίσης με την προσφορά της ΔΕΗ προβλέπεται έκπτωση 42% για καταναλώσεις από 300 kWh ως 600 kWh.

Ήδη, πάντως, από το 2019 η ΔΕΗ προσφέρει πλαίσιο διακανονισμού οφειλών, το οποίο είναι αυτοματοποιημένο, δηλαδή οι δόσεις και η προκαταβολή διαμορφώνονται βάσει του ύψους της οφειλής ως και σε 24 δόσεις.

Οι πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και όσοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας, όπου κάθε δόση διαμορφώνεται στο μισό της μέσης μηνιαίας δαπάνης του για ηλεκτρική ενέργεια. Για παράδειγμα, οφειλή ενός έτους (6 διμηνιαίοι λογαριασμοί) ποσού 1.200€ ρυθμίζεται σε 24 δόσεις των 50€ και προκαταβάλλεται η 1η δόση.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.