ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές-Οι κατηγορίες των δικαιούχων

07:00 - 20 Οκτ 2021 | Οικονομία
Πληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι πληρωμές θα γίνουν και πάλι σε δύο δόσεις, αλλά για τη διευκόλυνση των δικαιούχων το επίδομα, το οποίο είναι αυξημένο έως 68% φέτος, θα καταβληθεί νωρίτερα.

Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι κυμαίνεται από 100 έως και 750 ευρώ.

Το σύνολο του επιδόματος είναι αυξημένο κατά 100% σε σχέση με πέρυσι και θα ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι, εκτιμάται ότι θα ανοίξει μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Μάλιστα, οι νέοι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου, αλλά για να λάβουν τα χρήματα έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα πρέπει να καταθέσουν τα τιμολόγια έως τις 10 Δεκεμβρίου. Η διαδικασία υποβολής τιμολογίων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Δικαιούχοι

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο.

Δικαιούχοι είναι επίσης όσοι για να ζεσταθούν χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ), υπό την προϋπόθεση ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Παράλληλα, λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των κριτηρίων (εισοδηματικών και περιουσιακών), ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 εκατ. έναντι 707 χιλ. πέρυσι.

Ειδικότερα, το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν:

- Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

- Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.

Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

  • 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο
  • 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
  • 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα

Παράλληλα, αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ).

Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.