ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταμεία: Πώς γίνεται η διαγραφή παλαιών οφειλών- Η βασική προϋπόθεση

08:57 - 08 Νοε 2021 | Οικονομία
Ταμεία: Πώς γίνεται η διαγραφή παλαιών οφειλών- Η βασική προϋπόθεση
Ένα «βήμα» πιο κοντά στη συνταξιοδότηση βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι-οφειλέτες του ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματική την παραγραφή των οφειλών από ανείσπρακτες εισφορές στην 20ετία.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε πως είναι αντισυνταγματικός ο γενικός κανόνας της 20ετούς παραγραφής (νόμος 4387/2016) των αξιώσεων των ασφαλιστικών ταμείων σε βάρος πολιτών που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές και κατά συνέπεια ισχύει 10ετής παραγραφή.

Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Εργασίας, ενώ η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.

Την σχετική αίτηση μπορούν να καταθέσουν τρεις κατηγορίες οφειλετών:

- ασφαλισμένοι για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 που ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και ταυτόχρονα μισθωτοί

- επιχειρηματίες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ  λόγω πληθυσμιακών και εισοδηματικών κριτηρίων

- δημοσιογράφοι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά έως 31 Δεκεμβρίου 1992 που διατηρούσαν παράλληλα μπλοκάκι

Η βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η αίτηση, είναι να υπάρχει αποδεδειγμένη πλήρης ασφάλιση σε τουλάχιστον ένα πρώην Ταμείο το επίμαχο χρονικό διάστημα, για το οποίο ζητείται η διαγραφή της οφειλής.

Ειδικά για τους προ του 1993 ασφαλισμένους, θα πρέπει η παράλληλη ασφάλιση να αφορά στην ίδια δραστηριότητα.

Οι αιτήσεις θα αφορούν όχι μόνο τον κλάδο της κύριας ασφάλισης, αλλά και πρώην φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Επίσης, από την έναρξη της διαδικασίας «παγώνει» κάθε διαδικασία εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ειδικότερα αν αναλογιστούμε πώς οι κατασχέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αξίζει να σημειώσουμε πως η «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς την Εφορία όσο και προς τα Ταμεία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Σεπτέμβριο υπήρξε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία κατά 1,4 δισ. ευρώ ενώ ο αριθμός των οφειλετών επίσης σημείωσε άνοδο κατά 510.428.

Την ίδια ώρα, από τις αρχές του 2018 έχει υπάρξει αύξηση των οφειλών και προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλιση κατά 3,1 δισ. ευρώ ενώ ο αριθμός των ασφαλισμένων που χρωστούν αυξήθηκε κατά 195.485 άτομα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.