ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα επιδότηση στο ρεύμα για νοικοκυριά και επαγγελματίες

09:06 - 10 Νοε 2021 | Οικονομία
Την ενίσχυση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για τη χαμηλή τάση, που αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Δείτε αναλυτικά τις ανακοινώσεις για τις νέες επιδτήσεις ΕΔΩ

Έρχονται οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί

Να σημειωθεί ότι όπως είχε πει μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας την Κυριακή 7/11 «αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει τους λογαριασμούς έναντι, που είναι με βάση την περσινή κατανάλωση. Οι εκκαθαριστικοί που είχαν φτάσει τέλος Οκτωβρίου δεν έχουν ακόμα την κρατική επιδότηση και την έκπτωση από τη ΔΕΗ. Αυτά θα φανούν στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, από Δεκέμβριο», εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

«Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος» τόνισε.

Οι τιμές

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου η Μέση Τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας κινείται πάνω από τα 200 ευρώ, ενώ η  μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο, έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

«Είχαμε προϋπολογίσει 150 εκατ. ευρώ επιδότηση και είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης. Όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο η τιμή χονδρεμπορικής ήταν γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Τώρα έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Είχαμε εχθές ευρεία τηλεδιάσκεψη για το πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διαθέσουμε για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό που έχουμε κατανείμει για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών θα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος των νοικοκυριών. Η ενίσχυση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους καταναλωτές», αποκάλυψε ο ίδιος.

Ο «κουμπαράς»

Σημειώνεται ότι με βάση το σχεδιασμό οι πηγές χρηματοδότησης της νέας αυτής επιδότησης αναμένεται να προέλθουν από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, που, σύμφωνα με πληροφορίες,  ξεπερνά τα 150 εκατ ευρώ με βάση τα στοιχεία Αυγούστου. Ουσιαστικά, με βάση πληροφορίες,  από τον ΕΛΑΠΕ, τα χρήματα που είναι αυξημένα λόγω της κίνησης των χονδρεμπορικών τιμών, αλλά και των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των ρύπων θα οδηγηθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Εναλλακτικά, μπορεί να επιλεγεί  και η λύση της στήριξης του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, που ήδη έχει υπολογιστεί να έχει ποσά 470 εκατ., που όμως αφορούν το μέχρι τώρα πλάνο των επιδοτήσεων.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι μέσα σε τρεις μήνες το επίδομα έχει τριπλασιαστεί. Από τα 9 ευρώ το μήνα, που είχε ανακοινώσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πήγαμε στα 18 ευρώ τον Οκτώβρη και τώρα στα 45.

Να σημειωθεί πάντως ότι λόγω του ότι οι περισσότεροι λογαριασμοί είναι κυμαινόμενοι, δηλαδή έχουν ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής αντιμετωπίζουν επιβαρύνσεις που ξεπερνούν τα 180 ευρώ / Mwh.   Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χονδρική οι τιμή της Kwh είναι στο 0.20 ευρώ  σήμερα ενώ πριν τις αυξήσεις, με πολύ χαμηλές τις τιμές στη χονδρεμπορική οι τιμές που είχαν οι καταναλωτές ήταν έως 0,11 ευρώ / KWh. Έτσι αντιλαμβάνεται κάποιος η ενεργοποίηση της ρήτρας πόσο επιβαρύνει τον λογαριασμό για ένα νοικοκυριό.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:52 - 10 Νοε 2021
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.