ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκρέκας: 39 ευρώ επιδότηση στο ρεύμα-«Ανάσα» και στο φυσικό αέριο

10:49 - 10 Νοε 2021 | Οικονομία
Σκρέκας: 39 ευρώ επιδότηση στο ρεύμα-«Ανάσα» και στο φυσικό αέριο
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης (10/11) την απόφαση της κυβέρνησης για νέες ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Οκτώβριο και τώρα βρίσκεται στα 209 ευρώ παραδέχτηκε ο Κώστας Σκρέκας ανακοινώνοντας διεύρυνση του πακέτου στήριξης. 

·         Η επιδότηση στους λογαριασμούς χαμηλής τάσης, σε νοικοκυριά και επαγγελματίες θα φτάσει για τους επόμενους δύο μήνες στα 39 ευρώ για τις πρώτες 300 Kwh. «Από 9 ευρώ που ανακοινώσαμε το Σεπτέμβρη,  αυξήσαμε στα 18 ευρώ την επιδότηση και σήμερα την υπερδιπλασιάζουμε την στα 39 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 Kwh», σημείωσε ο υπουργός.

·       Επίσης, η επιδότηση για τους δικαιούχους Κοινωνικού τιμολογίου και τις ευπαθείς ομάδες πάει στα 45 ευρώ ανά μήνα (από 24 ευρώ προηγουμένως).

Φυσικό αέριο

Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου προωθείται η αναστολή της χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου από το Νοέμβριο. Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Σκρέκας ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 θερμικές Mwh θα δδδει να μειώνεται ο λογαριασμός του από 20 έως 40 ευρω ανά μήνα. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν σταδιακά από το 2022. ήδη, όπως προβλέπεται υπάρχει μείωση 15% σε οριζόντια βάση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Επιχειρήσεις

Για τις εταιρείες αναστέλλεται για πέντε μήνες η πληρωμή ΥΚΩ. Οι χρεώσεις που αναστέλλονται φτάνουν τα 63 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές και αξιολογηθεί η πορεία εσόδων του ΕΛΑΠΕ.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης φτάνει τα 620 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από τα έσοδα των πλειστηριασμών για τους ρύπους.

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ παρουσιάζει υψηλά πλεονάσματα και γιαυτό γιατί το κόστος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι σημαντικά χαμηλότερο.

«Οι ανατιμήσεις -ειδικά στην ενέργεια– γίνονται κάθε μέρα που περνά όλο και πιο εμφανείς, τόσο στην αγορά όσο και στις τσέπες των καταναλωτών. Τον Σεπτέμβριο, η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν στα 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στο πρώτο 10 δεκαήμερο Νοέμβριου, η χονδρική τιμή ρεύματος κινείται στην περιοχή των 207 ευρώ ανά μεγαβατώρα» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:15 - 10 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.