ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πελαγίδης (ΤτΕ): Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άντεξαν στην κρίση

15:44 - 23 Νοε 2021 | Οικονομία
Πελαγίδης (ΤτΕ): Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άντεξαν στην κρίση
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν παρουσιάσει μια κάποια ανθεκτικότητα και ευελιξία στη διάρκεια της κρίσης, ενώ η αναμενόμενη απόσυρση των μέτρων στήριξης μέσα στους επόμενους μήνες θα μας δώσει μια κάπως πιο αντικειμενική εικόνα για τις ενδεχόμενες ζημιές που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία.

Αυτό υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Θεόδωρος Πελαγίδης στην ομιλία του στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Ο κ. Πελαγίδης ανέφερε επίσης ότι η πανδημία έχει κάνει το οικονομικό περιβάλλον πιο ανοιχτό και πιο ανταγωνιστικό, με αποτέλεσμα να έχει προσθέσει διεθνείς ανταγωνιστές λόγω της ψηφιακής επανάστασης, αλλά ταυτόχρονα έχει προσθέσει και νέες δυνατότητες.

«Υπάρχουν δισεκατομμύρια πελάτες εκεί έξω και η ψηφιακή επανάσταση δίνει πρωτοφανείς δυνατότητες στις ΜμΕ για εξωστρέφεια» είπε χαρακτηριστικά ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και προέτρεψε την ΓΣΕΒΕΕ να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της στην βοήθεια προς τα μέλη της ώστε αυτά να ψηφιοποιήσουν την επιχειρηματική τους παρουσία διεθνώς ή έστω και εγχωρίως, ως απαραίτητη πλέον προϋπόθεση επιβίωσης αλλά και επιτυχίας.

Πώς οι ΜμΕ θα αυξήσουν τζίρο και κέρδη

Όσον αφορά το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και των ενδιάμεσων αγαθών λόγω του πληθωρισμού, ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι πράγματι αυτό είναι ένα ζήτημα, από την άλλη όμως επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός έχει γρήγορα αποκτήσει ένα χαρακτήρα πληθωρισμού ζήτησης. Επομένως, είπε, οι εταιρείες ανταγωνίζονται πλέον για μια καταναλωτική και επενδυτική δαπάνη η οποία αυξάνεται ταχύτατα και το γεγονός αυτό δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την ευκαιρία να αυξήσουν τους τζίρους και τα κέρδη τους.

Σχετικά με τις αδυναμίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο κ. Πελαγίδης υπογράμμισε ότι στη σύγχρονη εποχή το μέγεθος δεν ταυτίζεται με την ανταγωνιστικότητα και ότι είναι πολύ πιο σημαντική η ένταξη σε διεθνείς αλυσίδες αξίας.

Έφερε ως παράδειγμα ελληνικές εταιρείες σχετικά υψηλής τεχνολογίας με μεγάλο τζίρο και χαμηλή απασχόληση, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και με ικανοποιητική πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Λιγότερες οι πραγματικές επιχειρήσεις

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε επίσης ότι φιλολογία περί αριθμού εκατοντάδων χιλιάδων μέχρι ενός εκατομμυρίου εταιρειών στην Ελλάδα δεν είναι ακριβής.

Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς οι στοιχειωδώς σημαντικές και ουσιαστικώς λειτουργούσες εταιρείες υπολογίζονται ίσως γύρω στις 100.000, από τις οποίες περίπου οι 1.000 φαίνεται πως μπορεί να αριθμούν περισσότερα από 50 άτομα.

Αδυναμία χρηματοδότησης στην επαρχία

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι κατά 60% περίπου αυτός συγκεντρώνεται στην Αττική, ενώ τόνισε ότι πράγματι αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα η επιχειρηματική υπανάπτυξη και η χαμηλή χρηματοδότηση της υπαίθρου.

Όπως και το γεγονός ότι οι ταλαντούχοι νέοι και νέες δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση για νέες επιχειρηματικές προσπάθειες με αποτέλεσμα πολλοί να σκέφτονται τη μετανάστευση στην Ευρώπη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.