ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις αγορές για 12 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2022 Κύριο

19:36 - 29 Νοε 2021 | Οικονομία
Στις αγορές για 12 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2022
To ελληνικό δημόσιο αναμένεται να δανειστεί 10 έως 12 δισ. ευρώ το 2022, εκδίδοντας νέα ομόλογα μικρής και μεγάλης διάρκειας, καθώς και το πρώτο «πράσινο».

Αυτά αποκάλυψαν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου για το επόμενο έτος.

H χώρα, όπως υπενθυμίζεται, έχει δανειστεί φέτος περίπου 14 δισ. ευρώ, προχωρώντας μεταξύ άλλων στην έκδοση 5ετών, 10ετών και 30 ετών ομολόγων.

«Σχεδιάζουμε να αντλήσουμε περίπου 10 – 12 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Θα βγάλουμε επίσης και το πρώτο μας “πράσινο” ομόλογο», δήλωσε χαρακτηριστικά ανώνυμη πηγή.

Το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας παραμένει κοντά στα 40 δισ. ευρώ, τα οποία, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος, αρκούν για την αποπληρωμή χρέους τουλάχιστον των δύο επόμενων ετών, χωρίς την ανάγκη νέας προσφυγής στις αγορές.

Μία δεύτερη πηγή, επίσης, ανέφερε ότι ανάμεσα στα νέα ομόλογα θα περιλαμβάνεται ένα 10ετούς διάρκειας, καθώς και ένα «πράσινο», η έκδοση του οποίου πιθανότητα θα γίνει στο τελευταίο τρίμηνο του 2022. Θα είναι συνδεδεμένο με έργα πράσινης ανάπτυξης.

Τέλος, να σημειώσουμε πως το οικονομικό επιτελείο τονίζει πως η Ελλάδα σκοπεύει να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων που είχε λάβει κατά το πρώτο μνημόνιο από χώρες της Ευρωζώνης. Πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους. Θα αποπληρώσει επίσης πρόωρα και ένα μικρό ποσό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:15 - 29 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.