ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικός μεταποιητικός τομέας: Αυξήθηκαν παραγωγή, αλλά και κόστος

11:50 - 01 Δεκ 2021 | Οικονομία
Ελληνικός μεταποιητικός τομέας: Αυξήθηκαν παραγωγή, αλλά και κόστος
Συνεχίζει να βελτιώνεται η εικόνα του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Markit, ο κύριος δείκτης PMI διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις 58,8 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από τις 58,9 μονάδες του Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν αντίστοιχος με τον ρυθμό που παρατηρήθηκε την προηγούμενη περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, χάρη στη στήριξη που δέχθηκε από την απότομη άνοδο των νέων παραγγελιών.

Παράλληλα, βέβαια, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε πρώτες ύλες και της επιμήκυνσης του χρόνου παράδοσης των προμηθειών. Κατά συνέπεια, εντάθηκαν οι πιέσεις που ασκούνταν στο παραγωγικό δυναμικό και οι αδιεκπεραίωτες εργασίες αυξήθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας (από τον Νοέμβριο του 2002), παρά την αύξηση της απασχόλησης με τον εντονότερο ρυθμό σε διάστημα πέντε μηνών.

Η παραγωγή σε όλο τον ελληνικό τομέα μεταποίησης αυξήθηκε έντονα τον Νοέμβριο, με τον ρυθμό αύξησης να αντιστοιχεί σε αυτόν που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο. Στις περιπτώσεις που αναφέρθηκε αύξηση της παραγωγής, οι εταιρείες τη συνέδεσαν με τη μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Παρόλα αυτά, οι ελλείψεις πρώτων υλών επιβράδυναν τη δυναμική ανάπτυξης, καθώς εντάθηκαν οι πιέσεις που ασκούνταν στο παραγωγικό δυναμικό. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος σε διάστημα επτά μηνών.

Παράλληλα, αυξήθηκαν σημαντικά και οι νέες συνολικές πωλήσεις.. Παρά τις ισχυρές συνθήκες ζήτησης, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε και ήταν ο χαμηλότερος σε διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς οι παραγωγοί αγαθών ανέφεραν ότι οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες είχαν ως αποτέλεσμα ακυρώσεις από την πλευρά των πελατών. Αντίστοιχα, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών μειώθηκε. 

Οι αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού επιδεινώθηκαν εξαιτίας των ελλείψεων πρώτων υλών και των καθυστερήσεων στις μεταφορές, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν αισθητά τον Νοέμβριο. Οι ελλείψεις ώθησαν τις τιμές εισροών σε υψηλότερο επίπεδο, καθώς ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας. Σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση αυτή ήταν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας, καυσίμων, μετάλλων, πλαστικών και υλικών συσκευασίας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Σιάν Τζόουνς, οικονομολόγος στην IHS Markit, είπε: «Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να υποδεικνύουν σημαντική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών τον Νοέμβριο, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε και πάλι αισθητά από την πλευρά των πελατών. Η αύξηση της παραγωγής ήταν έντονη, αλλά οι συνεχιζόμενες σημαντικές αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού επιβράδυναν την ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, οι πιέσεις που ασκούνταν στο παραγωγικό δυναμικό εντάθηκαν, καθώς ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα μεγαλύτερο των 19 ετών.

Οι ελλείψεις υλικών οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες επιμηκύνσεις του χρόνου παράδοσης προμηθειών από το ξέσπασμα της πανδημίας. Παράλληλα με τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και καυσίμων, η άνοδος του κόστους κατέγραψε υψηλό ρυθμό-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας. Παρότι ο κύριος ρυθμός αύξησης ανεβαίνει, ορισμένες εταιρείες άρχισαν να εφιστούν την προσοχή στη μετακύλιση της εντονότατης επιβάρυνσης κόστους στους πελάτες, καθώς υπάρχουν αναφορές για πελάτες που αντιτίθενται στην τακτική αυτή». 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:54 - 01 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.