ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλές ταχύτητες ο πληθωρισμός– Τι δείχνουν τα futures ενέργειας

09:58 - 09 Δεκ 2021 | Οικονομία
Σε υψηλές ταχύτητες ο πληθωρισμός– Τι δείχνουν τα futures ενέργειας
Ανεβασμένος αναμένεται να είναι το Νοέμβριο ο πληθωρισμός καθώς το ενεργειακό και μεταφορικό κόστος, αλλά και οι τιμές των πρώτων υλών έφεραν ανατιμήσεις σε πολλά αγαθά. Μπορεί οι πρόσφατες αναφορές του οικονομικού επιτελείου να παραπέμπουν σε κίνηση αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 4% ωστόσο εκτιμήσεις παραπέμπουν σε ποσοστά το Νοέμβριο που κινούνται ακόμη πιο ψηλά προς το 5%.

Οριστικά νέα αναμένονται την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ, όπου αναμένεται να αποτυπωθεί και η επιμέρους εικόνα σε κλάδους όπως τα ενεργειακά προϊόντα, το φυσικό αέριο και τα τρόφιμα όπου το κύμα ανατιμήσεων είναι μεγάλο ενώ αναμένεται και νέο από την επόμενη χρονιά.

Σημειώνεται ότι για κορύφωση του πληθωρισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2022 κάνει λόγο πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ αναμένεται να προσεγγίσει το 4,5% το 4ο τρίμηνο του 2021 και να υπερβεί το 5% το 1ο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας στο 3,5% το 2ο τρίμηνο και στο 0,6%, κατά μέσο όρο το 2ο εξάμηνο του 2022. Συνολικά, η ετήσια μεταβολή του δείκτη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,5% το 2022. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό είναι για πληθωρισμό 0,5% φέτος και 1% για το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι  πληθωρισμός ήταν στο 2,2% τον Σεπτέμβριο κι έφτασε στο 3,4% τον Οκτώβριο. Μια νέα εκτίναξη ατυόματα θα φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το πόσο επηρεάζεται η ζήτηση, βασικός πυλώνας τροφοδότησης της ανάπτυξης αλλά και βέβαια το εάν θα απαιτηθεί επέκταση των μέτρων στήριξης για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς την ώρα που βασικό όμως μέλημα δημοσιονομική ανάγκη ο δραστικός περιορισμός του ελλείμματος.

Η ενέργεια

Στο φόντο αυτό με δεδομένες τις δημοσιονομικές πιέσεις αναφέρεται ότι έχει τεθεί στη συζήτηση η υιοθέτηση κριτηρίων ότι στις κατανομές των επιδοτήσεων στους οικιακούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου

Χτες πάντως, στα 228,96 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα  Πέμπτη 9/12/2021, επίπεδο σημαντικά πιο κάτω από τα «300άρια» που γράφτηκαν πριν λίγες εβδομάδες αλλά βέβαια, πάντα, σε ύψη δυσθεώρητα σε σχέση με πέρυσι τέτοιαν εποχή. .Για σήμερα πάντως η τιμή σημείωσε πτώση 2% σε σχέση με την τιμή της Τετάρτης.

Ωστόσο τα σημάδια είναι ανησυχητικά. Χθες στο ολλανδικό hub το TTF εκτινάχθηκε στα 100 ευρώ/MWh, λόγω θεμάτων με την Νορβηγική αγορά ενώ και οι εκτιμήσεις παραπέμπουν συνεχώς σε αποκλιμάκωση τιμών μετά το πρώτο τετράμηνο του 2022.

Ενδεικτικό είναι ότι οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ηλεκτρικής ενέργειας με παράδοση την επόμενη χρονιά είναι αυξημένες κατά 11% στη Γερμανία και κατά 7% στη Γαλλία.

Σε απόλυτες τιμές οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, , έχουν φθάσει στα 184,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο έχει κάνει άλμα στα 211 ευρώ.

Ανησυχητικά είναι, και με βάση το Bloomberg, τα μηνύματα από το μέτωπο των  τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας ανεβάζει τη ζήτηση σε όλη την ΕΕ.

Χθες οι τιμές στις σκανδιναβικές περιοχές εκτινάχθηκαν στο δεύτερο πιο υψηλό σημείο όλων των εποχών, στα 226,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη Πολωνία αυξήθηκαν κατά 69% στα 240,59 ευρώ, στη Γερμανία σκαρφάλωσαν στα 265,39 ευρώ και στη Γαλλία στα 282,50, στην Ισπανία είναι στα 209,78, στη Πορτογαλία στα 212,24, στην Ιταλία στα 269,73, στην  Ελλάδα στα 216,18 και στην Αυστρία στα 272,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.