ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός-Προσπάθειες για «αναχώματα» στην ενεργειακή φτώχεια

10:28 - 10 Δεκ 2021 | Οικονομία
Προς νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός-Προσπάθειες για «αναχώματα» στην ενεργειακή φτώχεια
Το μεσημέρι αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου κι όπου αναμένεται να καταγραφεί νέα αυξητική κίνηση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε επίπεδα άνω του στο 4,5% ή ακόμη πιο ψηλά προς το 5%. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή στο 4,3%,

Σημειώνεται ότι για κορύφωση του πληθωρισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2022 κάνει λόγο πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ αναμένεται να προσεγγίσει το 4,5% το 4ο τρίμηνο του 2021 και να υπερβεί το 5% το 1ο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας στο 3,5% το 2ο τρίμηνο και στο 0,6%, κατά μέσο όρο το 2ο εξάμηνο του 2022. Συνολικά, η ετήσια μεταβολή του δείκτη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,5% το 2022. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό είναι για πληθωρισμό 0,5% φέτος και 1% για το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι  πληθωρισμός ήταν στο 2,2% τον Σεπτέμβριο κι έφτασε στο 3,4% τον Οκτώβριο. Μια νέα εκτίναξη ατυόματα θα φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το πόσο επηρεάζεται η ζήτηση, βασικός πυλώνας τροφοδότησης της ανάπτυξης αλλά και βέβαια το εάν θα απαιτηθεί επέκταση των μέτρων στήριξης για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς την ώρα που βασικό όμως μέλημα δημοσιονομική ανάγκη ο δραστικός περιορισμός του ελλείμματος.

Κινήσεις - "ανάχωμα" στην ενέργεια
 
Στο μεταξύ με τροπολογία που κατατέθηκε χτες, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί,  προσφέρεται μια διευκόλυνση στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και ανέρχονται κοντά στις 500.000. Πιο συγκεκριμένα δρομολογείται για την Άνοιξη - Καλοκαίρι η καταβολή των τελών διανομής στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση μειώνει κατά 10% περίπου τον λογαριασμό τους χειμερινούς μήνες και έρχεται βέβαια να προστεθεί στην ήδη ανακοινωθείσα έκπτωση 15% για τις τιμές φυσικού αερίου. Έκπτωση που μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περάσει, όπως έχει δεσμευτεί, η ηγεσία της εταιρίας και του ΥΠΕΝ στους παρόχους και κατ΄ επέκταση στη λιανική αγορά.
 
Εν τω μεταξύ, χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

«Στο επόμενο τρίμηνο θα κάνουμε κάτι ακόμα γιατί στεκόμαστε δίπλα στα νοικοκυριά" τόνισε χαρακτηριστικά απαριθμώντας τα μέχρι σήμερα κυβερνητικά μέτρα στήριξης σε απάντηση της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επίσης  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χτες στο Ρ/Σ Παραπολιτικά τόνισε ότι:  «ναι εάν αυτή η κρίση ...που κατά πάσα πιθανότητα στο ενεργειακό πεδίο θα πάει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του ’22, η κυβέρνηση θα παραμείνει κοντά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.»
 
Αναφορικά με τον πληθωρισμό ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «Η μεγάλη εικόνα για την πορεία της οικονομίας είναι αισιόδοξη, είναι ικανοποιητική. Δεν είναι μόνο οι ρυθμοί ανάπτυξης, είναι η μείωση της ανεργίας, είναι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι το γεγονός ότι οι τζίροι των επιχειρήσεων το ‘21 έχουν φτάσει στο επίπεδο του τζίρου του ’19, είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων, είναι η βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής άρα το σύνολο των δεικτών είναι ικανοποιητικό. Όμως η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί επιπλέον ανασφάλειες εξαιτίας δίδυμων κρίσεων... Είπατε ότι η ανάκαμψη των οικονομικών συνοδεύεται με μια αύξηση του πληθωρισμού αυτό είναι αληθές όμως εδώ έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως που θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις όμως εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι θα είναι παροδική. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές που θα βελτιώνουν κατά μόνιμο τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη για να καλύπτει πρόσκαιρες αναταράξεις, που μπορεί να είναι πιο ισχυρές το Δεκέμβριο. Άρα μόνιμες πολιτικές , αυτές είναι να συνεχίσουμε να διατηρούμε χαμηλούς φόρους και να μειώνουμε όσο μπορούμε φόρους. Δεύτερον να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και ξέρετε ότι θα προχωρήσουμε σε μια δεύτερη πρωτοβουλία το 2022 αφού συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς. Και τρίτον, να λαμβάνουμε πρόσκαιρες πολιτικές για όσο κρατά αυτή η έντονη κρίση. »

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.