ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: «Διαβάζει» την ΕΚΤ και «φουσκώνει» την ανάπτυξη στην Ελλάδα Κύριο

14:34 - 21 Δεκ 2021 | Οικονομία
Fitch: «Διαβάζει» την ΕΚΤ και «φουσκώνει» την ανάπτυξη στην Ελλάδα
O οίκος αξιολόγησης Fitch κάνει θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συνεχίσει τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων και μετά τον Μάρτιο του 2022, όταν και λήξει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP).

Η απόφαση της ΕΚΤ να επανεπενδύσει τα έσοδα του PEPP, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο αμερικανικός οίκος, υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο βέβαια παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Συμπερασματικά θεωρεί πως η ΕΚΤ θα επιδείξει αρκετή ευελιξία απέναντι στην Αθήνα, ώστε να αποφευχθουν αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

«Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι μπορεί να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα έως και τα τέλη του 2024 περιορίζει τον κίνδυνο για μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού μετά τη λήξη του PEPP» αναφέρει σε σημεώμά του με ημερομηνία 21/12/2021 ο Fitch, o οποίος και αναβαθμίζει στο 8,3% από 6% την πρόβλεψή του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος. 

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 4,1% το 2022 και 3,6% το 2023. «Τα χαμηλότερα ελλείμματα σε συνδυασμό με την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα στηρίξουν τη μείωση του χρέους επισημαίνει». Το 2023 υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί λίγο κάτω από το 188% του ΑΕΠ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί την Ελλάδα με «ΒΒ», έχοντας «σταθερό» το outlook. To επόμενο report είναι προγραμματισμένο για τις 14 Ιανουαρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.