ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΦΙΑ: Σχέδιο για μειώσεις και δόσεις από Μάρτιο

11:34 - 08 Ιαν 2022 | Οικονομία
ΕΝΦΙΑ: Σχέδιο για μειώσεις και δόσεις από Μάρτιο
Με μειώσεις που μεσοσταθμικά θα φτάνουν το 4% και με εκκίνηση το Μάρτιο αναμένεται να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ που φέτος θα εξοφληθεί σε 10 δόσεις.

Συγκεκριμένα μείωση του ΕΝΦΙΑ, για φέτος, κατά 3%-4% προανήγγειλε μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως έως το τέλος Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η άσκηση για τον ΕΝΦΙΑ, όπου σε απόλυτους αριθμούς η συνολική μείωση θα φτάνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, όπως σημείωσε, παραμένει η δέσμευση για 30% συνολική ελάφρυνση. Δηλαδή εναπομένει και μια επόμενη μείωση 4% για να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση για «κούρεμα» στο φόρο ακινήτων στο 30%.

Ουσιαστικά έτσι το οικονομικό επιτελείο στοχεύει, κατά το δυνατό, να ισοσταθμίσει τις νέες και αυξημένες, αντικειμενικές αξίες, που ισχύουν από την αρχή του χρόνου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τους συντελεστές στόχος, με βάση τις πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, είναι να αποκτήσουν μια πιο πυκνή κλιμάκωση αλλά και μια καλύτερη αντιπροσωπευτικότητα ώστε να αρθούν αδικίες π.χ. σε σχέση με τους δείκτες παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο νέο φόρο θα ενσωματωθούν και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα, με ενδεχόμενες αναπροσαρμογές στα περιουσιακά όρια ώστε να «κουμπώνουν» και στις νέες αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή σχεδιάζεται αύξηση σε συντελεστές ή όρια ώστε τα νέα δεδομένα να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Να σημειωθεί ότι τώρα ισχύουν μειώσεις 10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Ο συμπληρωματικός φόρος

Επίσης πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι ο συμπληρωματικός φόρος να επιβάλλεται ξεχωριστά και όχι εάν το σύνολο της περιουσίας υπερβαίνει τα θεσμοθετημένα όρια. Ήδη, η ομάδα εργασίας δουλεύει πάνω σε πολλά μοντέλα και κλίμακες και μένει να φανεί θα υπάρχουν τελικά αλλαγές σε ότι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο για τις επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο φαίνεται να κλειδώνει για τα φυσικά πρόσωπα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.