ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή πλεύσης Γεωργιάδη για τον ΦΠΑ- «Φρένο» και από Σταϊκούρα

11:55 - 12 Ιαν 2022 | Οικονομία
Αλλαγή πλεύσης Γεωργιάδη για τον ΦΠΑ- «Φρένο» και από Σταϊκούρα
Τη Δευτέρα (10/1) ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ως ένα μέτρο για συγκράτηση των ανατιμήσεων, ωστόσο, την Τετάρτη (12/1) παραδέχθηκε πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί στην παρούσα φάση.

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες που μετέδωσε και το Reporter από το υπουργείο Οικονομικών που ανέφεραν ότι προς ώρας δεν είναι στο μενού «έκτακτα φορολογικά μέτρα για τις ανατιμήσεις»

Ο κ. Γεωργιάδης με τη σειρά του έβαλε φρένο στις σχετικές προσδοκίες: Είπε συγκεκριμένα στον ΣΚΑΪ ότι «εξετάζεται ως σενάριο, όμως έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δεν είμαστε καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του.»

Ξεκάθαρος ήταν από τη μεριά του και ο υπουργός Οικονομικών: «Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».

Η κυβέρνηση, πάντως, ακόμα ζυγίζει τα μέτρα και οι ανακοινώσεις αναμένονται (εκτός απροόπτου) την προσεχή Δευτέρα (17/1).

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας επί του θέματος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», τόνισε υπάρχουν οι μειώσεις φόρων, όπως στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που επεκτείνονται εφέτος και πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αφ' ενός για τη μονιμοποίησή τους και αφ' ετέρου για επιπλέον παρεμβάσεις. Παράλληλα δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023. Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενες «συμφωνίες κυρίων» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων».

Ο υπουργός επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το β' τρίμηνο εφέτος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» και δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, τόσο για την υγειονομική κρίση, όσο και για την ενεργειακή ακρίβεια, «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί». Ειδικά δε για την υγειονομική κρίση, επεσήμανε πως «εάν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από το βασικό σενάριο, τότε ανάλογα θα πράξει και το οικονομικό επιτελείο (όπως π.χ. με τις επιστρεπτέες προκαταβολές)».

Ο υπουργός προανήγγειλε τέλος, την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 και την εκταμίευση μιας διπλής δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Ενώ, για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ανέφερε πως «ο στόχος στο βασικό σενάριο, χωρίς αναταράξεις, είναι για το 2023. Μακάρι να τα καταφέρουμε νωρίτερα».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:13 - 12 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.