ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο ΕΣΠΑ: Πόροι €26,3 δισ.- Πληρωμές σε μόλις 80 ημέρες Κύριο

17:11 - 14 Ιαν 2022 | Οικονομία
Νέο ΕΣΠΑ: Πόροι €26,3 δισ.- Πληρωμές σε μόλις 80 ημέρες
Ευκολότερη και πιο σύντομη φιλοδοξεί να κάνει η κυβέρνηση τη διαδικασία πληρωμής δικαιούχων του νέου ΕΣΠΑ, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θέτοντας όρια ως προς τα ποσά για τα οποία απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, αλλά και συγκεκριμένο χρόνο για τις ενισχύσεις.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου: «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027», δηλαδή για το νέο ΕΣΠΑ μέσω του οποίου θα διατεθούν πόροι 26,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 20,9 δισ. ευρώ αποτελούν κοινοτικούς πόρους και 5,3 δισ. ευρώ την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας. Η δημόσια διαβούλευση του ν/σ ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 και το επόμενο διάστημα θα καταλήξει στη Βουλή.

Στο νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και συγκεκριμένα τα ακόλουθα: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 639 εκατ., Κεντρικής Μακεδονίας με 1,44 δισ., Θεσσαλίας με 554 εκατ., Ηπείρου με 426 εκατ., Δυτικής Ελλάδας με 628 εκατ., Δυτικής Μακεδονίας με 394 εκατ., Στερεάς Ελλάδας με 426 εκατ., Πελοποννήσου με 410 εκατ., Ιονίων Νήσων με 288 εκατ., Βορείου Αιγαίου με 394 εκατ., Κρήτης με 565 εκατ., Αττικής με 1,617 δισ. και Νοτίου Αιγαίου με 285 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, θα τίθενται όρια αναφορικά με τα ποσά χρηματοδότησης για τα οποία θα απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνονται σε συγκεκριμένο αυστηρά χρονικό διάστημα 80 ημερών ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Η προθεσμία μπορεί να διακοπεί εάν οι πληροφορίες που υποβάλλει ο δικαιούχος δεν επιτρέπουν στη διαχειριστική Αρχή να εξακριβώσει αν όντως οφείλεται το ποσό.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα Προγράμματα των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων δεν υπόκειται σε αφαίρεση, ή παρακράτηση λόγω οφειλών προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημοσίου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων και δεν εισπράττεται οποιαδήποτε άλλη ειδική επιβάρυνση ή άλλο τέλος ισοδύναμου αποτελέσματος, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού που οφείλεται στους δικαιούχους.

Οι πληρωμές στους δικαιούχους καταβάλλονται μόνο με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, σύμφωνα με τις γενικά ισχύουσες διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων, χωρίς όμως τον όρο της παρακράτησης. Ωστόσο, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την πληρωμή πράξεων μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:16 - 14 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.