ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το φυσικό αέριο... ρυθμιστής της ακρίβειας: Εντείνονται οι ανησυχίες

09:27 - 18 Ιαν 2022 | Οικονομία
Το φυσικό αέριο... ρυθμιστής της ακρίβειας: Εντείνονται οι ανησυχίες
Καταλύτης για τις πιέσεις στα κοστολόγια των επιχειρήσεων αποτελεί το φυσικό αέριο, που φαίνεται να τροφοδοτεί τον κύκλο ανατιμήσεων, συνιστώντας τη βασική απειλή για τον πληθωρισμό με βάση τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου.

«Στην ακρίβεια έχουμε μια βελτίωση λόγω της μείωσης των τιμών φυσικού αερίου» ανέφερε χτες στο πλαίσιο δημοσιογραφικής συζήτησης στέλεχος του οικονομικού επιτελείου,  σημειώνοντας, όμως, ότι παραμένει και απειλεί την πορεία του πληθωρισμού.

«Αν δείτε, το βασικό στον τιμάριθμο, είναι το αέριο που προκαλεί το πρόβλημα. Στον αντίποδα οι τιμές στο πετρέλαιο επανήλθαν στο επίπεδο του 2019 και αναμένουμε να κυμανθεί στο 70-85 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές εκεί  δε συνιστούν πρόβλημα για το ΑΕΠ

Τα υπόλοιπα με τους ναύλους και τις τιμές στα δημητριακά θα φανούν τον Ιανουάριο,  καθώς οι επιχειρήσεις κάνουν τους ετήσιους τιμοκαταλόγους τους. Αλλά μετά τον Ιανουάριο δεν βλέπω να υπάρχει κίνητρα πρόσθετων ανατιμήσεων, καθόσον μάλιστα υπάρχει και η σχετική στήριξη στις επιχειρήσεις» σημειώνει το ίδιο στέλεχος και επαναλαμβάνει ότι το φυσικό αέριο είναι εκείνο που δημιουργεί τα προβλήματα.

«Ελπίζουμε ότι οι τιμές θα μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα και θα υποχωρήσουν σταδιακά» καθώς όπως σημειώνει δεν μπορεί να παραμείνει για μεγάλο διάστημα μια τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή διεθνώς ανάμεσα σε Ασία ΕΕ ΗΠΑ».

Πάντως με βάση και τα διεθνή ΜΜΕ παρά την αποκλιμάκωση των τιμών στις διεθνείς αγορές η γεωπολιτική συγκυρία οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι σε γενικές γραμμές και το 2022 το φυσικό αέριο ια κινείται σε ανεβασμένα επίπεδα και το 2022. Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας την Κυριακή στους «Πρωινούς Τύπους»  στον ΑΝΤ1 και εξήγησε πως μια πρώτη αποκλιμάκωση αναμένεται τον Απρίλιο, αλλά ουσιαστικά οι τιμές αναμένεται να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα στο 2023.

Ο κ. Δαγούμας πρόσθεσε πως η μεταβλητότητα στις τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ μεγάλη κι έχουμε τεράστιες αυξομειώσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Επίσης στο μέτωπο του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά και πλέον ετών κινούνται οι τιμές, , καθώς στο εκρηκτικό μείγμα ήρθε να προστεθεί και η ανησυχία για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού μετά την επίθεση των Χούτι της Υεμένης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μετά από αυτή την επίθεση, ο ο αραβικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε αντίποινα, εξαπολύοντας βομβαρδισμούς κατά των Χούτι, στην Υεμένη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν 1,01 δολ., ή 1,2%, στα 87,48 δολ. το βαρέλι, αφού νωρίτερα έφθασαν στο ανώτατο όριο των 87,55 δολαρίων, το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Οκτωβρίου 2014

Το κλίμα στην αγορά

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, σε δήλωσή του, χτες, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης  στις τιμές «οι πιέσεις αυτές συνδέονται με τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και της αναντιστοιχίας μεταξύ της αυξημένης ζήτησης και της αδύναμης προσφοράς, λόγω των δυσχερειών που επέφερε η πανδημία στις εφοδιαστικές αλυσίδες» αναφέρει ο κ. Κορκίδης και τονίζει ότι: «Στην πλευρά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης συνεχίστηκε η υποχώρηση, κατόπιν της κλιμάκωσης της ανόδου των τιμών βασικών αγαθών κατά 20%, καθώς καταγράφεται ανησυχία για την εξέλιξη των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών. Οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν το επόμενο δίμηνο, μπορούν να λειτουργήσουν ως «κόφτης» και ανάχωμα κατά της ακρίβειας για τους καταναλωτές. Ας ελπίσουμε ότι τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων και η επάρκεια αγαθών στην ελληνική αγορά θα δώσουν τη δυνατότητα, αφενός στα εμπορικά καταστήματα να ρευστοποιήσουν τα εποχικά εμπορεύματα τους και, αφετέρου, στους καταναλωτές κάνουν «έξυπνες» αγορές για να καλύψουν, σε χαμηλότερες τιμές, πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις.

Απειλή ο πληθωρισμός

Απειλή για το εμπόριο και τη βιομηχανία το 2022 είναι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, που τροφοδοτείται από τις σπειροειδείς τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, ενώ θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να αποκλιμακωθεί.

Ωστόσο, νεότερες εκτιμήσεις, που απεύχομαι την επιβεβαίωσή τους, θέλουν την κρίση στην εφοδιαστική να εκτείνεται και σε όλο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός που προδικάζει ότι τα κόστη διαμετακόμισης θα εξακολουθήσουν σε ιστορικά υψηλά, με μικρές διακυμάνσεις, που θα επηρεάσουν τόσο το εισαγωγικό, όσο και το εξαγωγικό εμπόριο» τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Σύμφωνα, μάλιστα,  με το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. στην παρούσα μεταβατική κατάσταση, χρειάζονται, αφενός παρεμβάσεις στοχευμένης στήριξης από την Πολιτεία και, αφετέρου, μέτρα ώστε να μην υπάρξουν κερδοσκοπικά φαινόμενα.

Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 09:35 - 18 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.