ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με νέο 10ετές, «ποδαρικό» στο πρόγραμμα δανεισμού του 2022

08:16 - 19 Ιαν 2022 | Οικονομία
Με νέο 10ετές, «ποδαρικό» στο πρόγραμμα δανεισμού του 2022
Με μια νέα ομολογιακή έκδοση ξεκινά την φετινή της πορείας στις αγορές, που αθροιστικά έχει στόχο τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τον υφιστάμενο πάντα προγραμματισμό. Κατά τη σημερινή έκδοση η Ελλάδα επιδιώκει την άντληση περίπου 3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα ο ΟΔΔΗΧ μετά το «γενναίο» πρόγραμμα εκδόσεων του το 2021, που έφερε στα ταμεία συνολικά 15,8 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων ομολόγων 30ετούς, 10ετούς, 5ετούς διάρκειας, των επανεκδόσεων και της τελευταίας ανταλλαγής ομολόγων από το PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του Δεκεμβρίου 2017, έχει στόχο τη συνέχιση της καλής σχέσης με τι αγορές και τη διασφάλιση προσφορών από ώριμα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο ΟΔΔΗΧ είχε δεχτεί προσφορές που αθροιστικά έφτασαν τα 124,7 δισ. ευρώ.

Στο φόντο αυτό η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών προτάσσει τη συνέχιση μια «συνετής δημοσιονομικής πολιτικής» ώστε να δείξει καλή διαγωγή σε μια περίοδο που υπάρχουν πιέσεις στις διεθνείς αγορές στα κόστη δανεισμού. Σημειώνεται η έξαρση των της πανδημίας, των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού, που πιέζουν τα προς τα πάνω τα επιτόκια. Έτσι, με βάση τα δεδομένα της αγοράς , το ελληνικό δεκαετές ομόλογο «καταγράφει επιτόκια λίγο πάνω από το 1,6%, ενώ το καλοκαίρι η Ελληνική Δημοκρατία είχε δανειστεί ξανά με δεκαετές αλλά με επιτόκιο τότε 0,91%.

Ήδη, πάντως, από χθες ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ότι  έδωσε εντολή σε Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale, να αναλάβουν την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου..

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η Ελλάδα επιδιώκει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, καθώς απέχει ακόμα δύο σκαλοπάτια για να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης. Πάντως την περασμένη Παρασκευή η  Fitch αναβάθμισε σε θετική την προοπτική για περαιτέρω άνοδο της πιστοπληπτικής ικανότητος της χώρας.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα δανεισμού θα στηρίξει το «μαξιλάρι» ρευστότητας που φτάνει τα 38 δισεκ. ευρώ ώστε να καλυφθούν ανάγκες δαπανών μια και φέτος προβλέπεται έλλειμμα 1,4% αλλά και να εξυπηρετηθούν οι αποπληρωμές χρεολυσίων 8 δισ. ευρώ και τόκων ύψους 4,7 δισ. ευρώ.

Ο δανεισμός βέβαια δεν είναι η μοναδική πηγή χρήματος αλλά λειτουργεί παράλληλα με τις εισροές από τα ANFAs και SMPs που αναμένεται να φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για  φέτος προβλέπεται επίσης η έκδοση «πράσινου» ομολόγου μέσης η μακροπρόθεσμης διάρκειας (αναλόγως των συνθηκών στις αγορές θα εξαρτηθεί και το μέγεθος άντλησης) προς το τέλος του έτους, για την υποστήριξη της εφαρμογής της ατζέντας βιωσιμότητας και της ενίσχυσης της στρατηγικής χρηματοδότησης του οργανισμού.

Γιώργος Αλεξάκης

 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.