ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Axia: Αναπτυξιακό το momentum της ελληνικής οικονομίας-Η εικόνα των τραπεζών Κύριο

17:00 - 31 Ιαν 2022 | Οικονομία
Axia: Αναπτυξιακό το momentum της ελληνικής οικονομίας-Η εικόνα των τραπεζών
H αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί δυναμικά τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά η Axia Ventures σε νέα της έκθεση για τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας μας.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και των οικονομολόγων είναι ότι η ελληνική οικονομία πρόκειται να αναπτυχθεί σωρευτικά κατά τουλάχιστον 13% το 2021 και το 2022, ξεπερνώντας εύκολα την προκαλούμενη από την πανδημία μείωση του ΑΕΠ κατά 9% του 2020.

Οι απαραίτητοι καταλύτες για την ώθηση της οικονομίας είναι πλέον σε ισχύ: μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική στήριξη, αυξημένη ρευστότητα συν μια κοινωνία και επιχειρηματική νοοτροπία που είναι πλέον ανοιχτή σε αλλαγές. Αυτοί οι καταλύτες δεν μπορούν να τροποποιηθούν ουσιαστικά από τις ευρύτερες συνθήκες της αγοράς.

Τράπεζες

Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές τράπεζες, η Axia τονίζει πως η «επόμενη μέρα» είναι ήδη εδώ. Μετά από αρκετά χρόνια μη βέλτιστων λειτουργικών επιδόσεων και εμπόδια που έθεσε η συρρικνούμενη ελληνική οικονομία και το ασταθές πολιτικό περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες είναι επιτέλους έτοιμες να αρχίσουν να προσφέρουν ισχυρά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Axia, για το α’ εξάμηνο του 2022, αναμένει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα φτάσει τον πολυαναμενόμενο μονοψήφιο δείκτη NPEs. Στη συνέχεια, το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον, η βελτίωση των εσόδων, τα χαμηλότερα έξοδα και το ομαλοποιημένο κόστος κινδύνου, θα μεταφραστούν σε αυξανόμενα έσοδα προ προβλέψεων.

Αρχικά, ο κύριος μοχλός για την υψηλότερη κερδοφορία για τον κλάδο θα είναι η σημαντική μείωση του κόστους κινδύνου, με τις επιβαρύνσεις για ζημίες από δάνεια να μειώνονται σε 1,8 δισ. ευρώ το 2022 (από 6,3 δισ. ευρώ το 2022, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων NPEs). Ωστόσο, οι επενδυτές θα συνειδητοποιήσουν ότι η βελτίωση των εσόδων θα είναι πιο εμφανής μετά το 2022.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι επιδόσεις-ρεκόρ στην πραγματική οικονομία δεν αντικατοπτρίστηκαν πλήρως στην αγορά των ελληνικών μετοχών, επισημαίνει ακόμη η Axia, η οποία δηλώνει bullish για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2022.

Η σχετική αυτή υποαπόδοση οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές μετοχών ήθελαν να δουν πιο απτά στοιχεία για τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης, και εν μέρει επειδή οι σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τις εταιρείες δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως εμφανείς στις οικονομικές τους καταστάσεις. Το ισχυρό μομέντουμ της οικονομίας αναμένεται ωστόσο να ωθήσει το Χ.Α υψηλότερα φέτος, με οδηγό την ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή και τις φθηνές αποτιμήσεις.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους εκτός των χρηματοοικονομικών, η Axia αναμένει αύξηση κερδών ανά μετοχή 35% για το 2022. Το Χρηματιστήριο είναι μία από τις φθηνότερες αγορές μετοχών, όπως τονίζει.

Η δυναμική βελτίωσης της κερδοφορίας απέχει πολύ από το να έχει αποτιμηθεί, με το discount σε όρους P/E να είναι σημαντικό καθώς ο δείκτης διαμορφώνεται στο 10,4x στο Χ.Α έναντι 16,1x για τις ευρωπαϊκές μετοχές και 12,4x για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:01 - 31 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.