ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Ποιοι θα δουν μείωση ΕΝΦΙΑ- Πληρωμή σε 10 δόσεις

13:31 - 02 Φεβ 2022 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Ποιοι θα δουν μείωση ΕΝΦΙΑ- Πληρωμή σε 10 δόσεις
Περίπου 8 στους 10 πολίτες, δηλαδή πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ σε μόνιμη βάση από το 2022 δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας , σε συνέχεια της ανακοίνωσης που έκανε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός.

Εξειδικεύοντας την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, ο κ.Σταϊκούρας ανέφερε ότι μειώνεται κατά 350 εκατομμύρια και αυτό αφορά την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. 

«Είναι μια ακόμη υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και αναλυτικά πρόσθεσε:

"Η Κυβέρνηση υπερκαλύπτει την προεκλογική δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ, στα φυσικά πρόσωπα, κατά 30%.

Ο συνολικός βεβαιωμένος φόρος ακίνητης περιουσίας, από το 2022, με μόνιμο τρόπο, χωρίς τις επεκτάσεις ζωνών που αναμένουμε την ενσωμάτωση των στοιχείων τους, μειώνεται επιπλέον κατά 13% σε σχέση με το 2021, δηλαδή μειωμένος κατά 860 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018.

Ειδικότερα, από το 2022, το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 2,23δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι στον Προϋπολογισμό είχε συμπεριληφθεί πρόβλεψη για μείωση της βεβαιωμένης οφειλής κατά 70 εκατ. ευρώ. Προστίθενται τελικά άλλα 280 εκατ. ευρώ!

Ο φόρος μειώνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Συγκεκριμένα, 8 στους 10 πολίτες, το 80% των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022, δηλαδή περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν, από εφέτος και μόνιμα, ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι.

Και όλα αυτά επιτυγχάνονται παρά τη σημαντική αύξηση των τιμών εκκίνησης στην πλειοψηφία των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού, που οδηγεί σε αύξηση της αξίας αυτών των ακινήτων.

Μικρός αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου το 6%του συνόλου, θα δει αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Για περίπου μισούς από αυτούς τους ιδιοκτήτες, η ετήσια αύξηση δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ.

Και αυτή η αύξηση οφείλεται στη σημαντική άνοδο της αξίας των ακινήτων τους. Μάλιστα, στις περισσότερες από αυτές τις – λίγες –περιπτώσεις, η αξία του ακινήτου αυξάνεται πάνω από 50% και σε κάποιες διπλασιάζεται με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, λαμβάνοντας υπόψη και την ένταξη νέων ζωνών".

Ο νέος ΕΝΦΙΑ, θα πληρώνεται σε περισσότερες δόσεις

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, εκτιμάται ότι οι βεβαιώσεις με τα ποσά θα προκύψουν μέχρι τέλος Απριλίου, και οι πληρωμές, στη συνέχεια, θα μπορέσουν να γίνονται σε 10 δόσεις. "Ο μεγαλύτερος αριθμός δόσεων που έχει δοθεί στον φόρο ακίνητης περιουσίας", όπως χαρακτηριστικά τόνισε υπουργός.

Κλείνοντας, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: Ο ΕΝΦΙΑ, συνολικά, μειώνεται κατά το 1/3, ή 860 εκατ. ευρώ, σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:57 - 02 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.