ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H επόμενη μέρα για τους δανειολήπτες μετά τη ΓΕΦΥΡΑ Ι Κύριο

09:35 - 14 Μαρ 2022 | Οικονομία
H επόμενη μέρα για τους δανειολήπτες μετά τη ΓΕΦΥΡΑ Ι
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους δανειολήπτες καθώς έληξε το πρόγραμμα Γέφυρα Ι για 82.000 δανειολήπτες με δάνεια 6 δισ. ευρώ και θα πρέπει από το τέλος Μαρτίου μετά τη περίοδο χάριτος των 12 μηνών που είχαν κρατική επιχορήγηση να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των δανείων.

Θεωρείται περίπου βέβαιο πως οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες δύσκολα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια αυξημένη και χωρίς ρύθμιση δόση. Μάλιστα θα βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης (βάσει των όρων που αποδέχτηκαν με την ένταξη τους) από 6 εως 18 μήνες! Την περίοδο της επιτήρησης οι τράπεζες (για λογαριασμό του δημοσίου) θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πίσω ολόκληρη την επιδότηση από όσους δεν πληρώνουν κανονικά και στο ακέραιο τις δόσεις τους.

Γι' αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σκέψη για λίγους ακόμη μήνες να υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα.  Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι το 20% των  δανείων αυτών δηλαδή περίπου 1,2 δις ευρώ θα καταστούν ληξιπρόθεσμα και θα δημιουργήσουν νέα γενιά κόκκινων δανείων.  Δεν είναι πολλά δεν είναι όμως και λίγα σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες.

Τα δάνεια αυτά έχουν και κοινωνικό υπόβαθρο καθώς ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες επομένως βρίσκονται και στη διόπτρα του Υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης εν γένει. Τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες είναι πως οι περισσότεροι εξ' αυτών έχουν και άλλα χρέη προς το Δημόσιο.  Από όλα τα παραπάνω εξαιρούνται τα δάνεια που με δικαστική απόφαση βρίσκονται στην προστασία του Νόμου Κατσέλη τα οποία θα γυρίσουν στο προηγούμενο καθεστώς.

 Για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με υποθηκευμένη 1η κατοικια η κρατική επιδότηση συνεχίζεται έως ότου όλοι οι δικαιούχοι λάβουν 3 μήνες πρόσθετη επιδότηση, δηλαδή συνολική επιδότηση διάρκειας 12 μηνών. Οι δικαιούχοι για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί η 9μηνη επιδότηση, θα λάβουν την πρόσθετη επιδότηση 3 μηνών, μετά το πέρας του 9μήνου τους.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.