ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενεργειακή ακρίβεια: Έμφαση στους λογαριασμούς ρεύματος

10:44 - 15 Μαρ 2022 | Οικονομία
Ενεργειακή ακρίβεια: Έμφαση στους λογαριασμούς ρεύματος
Η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα (15/3) το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, το ενδιάμεσο πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες, ενώ επίσης αναμένεται (μέσα στην εβδομάδα) να κάνει τις ανακοινώσεις για το πλαίσιο συνολικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το κύριο βάρος θα πέσει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών, επαγγελματιών, αγροτών κι επιχειρήσεων, όπου μάλιστα για τον Απρίλιο θα καταγραφεί σημαντική αύξηση των διαθέσιμων πόρων. Με βάση δε όσα ανέφερε νωρίτερα στο Open ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και το Μάρτιο θα συνεχιστούν με οριζόντιο τρόπο οι επιδοτήσεις.

Έτσι, όπως τόνισε και με βάση την σχετική Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες η επιδότηση παραμένει ίδια ακριβώς με αυτήν του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ, ενώ στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η μέση μηνιαία ενίσχυση παραμένει 51 ευρώ. Όσο για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh. Αντιστοίχως, η επιδότηση φυσικού αερίου μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης διατηρείται στα 20 ευρώ ανά θερμική MWh.
 

Στο μεταξύ σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφει η διεθνής τιμή του πετρελαίου με το brent να κινείται λίγο πάνω από το 100 δολάρια το βαρέλι. Αυτό έδωσε γτον τόνο για μια μιρκή αποκλιμάκωση των τιμών στην αντλία. Έτσι, με βάση το ειδικό δελτίο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου Προστασίας του Καταναλωτή του Υπ. Ανάπτυξης, στη χώρα οι τιμές που παρέδιδαν χθες τα διυλιστήρια  στις εταιρείες εμπορίας έπεσαν και αυτές. Συγκεκριμένα τα ΕΛΠΕ είχαν τιμές στα 1.595,253. Ουσιαστικά από χθες έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποιες μειώσεις με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν διαμόρφωση τιμών στο 1,90 περίπου από σήμερα.

Πάντως με βάση όσα ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου Δεύτερον τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες θα έχουν και ρυθμίσεις για τις τιμές στα καύσιμα κίνησης. Ουσιαστικά αναμένεται να αξιοποιηθεί το πρότυπο του επιδόματος θέρμανσης με τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την επιστροφή φόρου καυσίμων στους πιο ευάλωτους. Εναλλακτικά εξετάζεται η λύση κάποιου πιστωτικού σημειώματος (κουπονιού) για κάποιες συγκεκριμένες ποσότητες ή την παροχή κάποιου τύπου επιδότησης όπως γίνεται σε Πορτογαλία ή εξετάζεται στη Γερμανία.

Όπως, πάντως, έχει γίνει σαφές και από την πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτζου η κυβέρνηση δεν προκρίνει  οριζόντια τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης λόγω του ισχυρού δημοσιονομικού αποτυπώματος που έχει αλλά και του ότι θα είναι δύσκολο και πολιτικά “κοστοβόρο” να κάνει στη συνέχεια μια κίνηση επαναφοράς στα ante επίπεδα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.