ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξορύξεις: Η αγορά αναμένει τις επόμενες κινήσεις μετά τη...στροφή Μητσοτάκη

09:13 - 17 Μαρ 2022 | Οικονομία
Εξορύξεις: Η αγορά αναμένει τις επόμενες κινήσεις μετά τη...στροφή Μητσοτάκη
Με θετικά σχόλια υποδέχεται η αγορά και δη όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα όσα ανέφερε χθες στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός.

“Διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις” ανέφερε χθες στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός που για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της θητείας του ουσιαστικά αναφέρθηκε στο πρόγραμμά upstream.

Ωστόσο, μιλώντας στο Reporter.gr, στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τη διαδικασία του λεγόμενου uprstream αναφέρουν ότι απαιτείται δράση στο πεδίο για να αποδειχθεί ότι πράγματι υπάρχει μια θετική κυβερνητική υποδοχή της ανάγκης για εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι πλέον δε θα πρέπει τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα να αντιμετωπίσουν τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις  σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, και την αναποφασιστικότητα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αυτά τα φαινόμενα όπως τονίζουν, ειδικά σε σημεία όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα κόστισαν καθυστερήσειςάνω των 2 ετών.

Όπως αναφέρεται, ειδικά,  στόχοι φυσικού αερίου έχουν εντοπιστεί στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Τotal – ExxonMobil – ΕΛΠΕ) καθώς και στα Ιωάννινα (Energean).

Επίσης, αναμένεται με ενδιαφέρον η ερμηνεία των δεδομένων που αντλήθηκαν από τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακού Κόλπο και στο Ιόνιο (ΕΛΠΕ). Άλλωστε τονίζεται ότι διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου της τάξης του 1 BCM υπάρχει στο Κατάκολο Ηλείας (Energean) και εκτιμάται ότι θα ήταν δυνατό να καλύψει τοπικές καταναλώσεις.

Η ΕΔΕΥ

Πάντως πριν λίγες μέρες  με ανακοίνωσή της η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ) ανέφερε ότι η διεθνής εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων Shearwater ολοκλήρωσε για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, τη δεύτερη θαλάσσια γεωφυσική (σεισμική) έρευνα στο Βόρειο Ιόνιο Πέλαγος. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των ερευνών που ολοκληρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 στο Νότιο Ιόνιο. Ο στόχος των ερευνών που ήταν να αξιολογηθούν το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου το ενεργειακό κόστος αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και επικεντρωνόμαστε σε θέματα στρατηγικής ασφάλειας του εφοδιασμού. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η επεξεργασία των συλλεγμένων δεδομένων προκειμένου να αναλυθούν και να αξιολογηθούν. Η ποιότητα και η ταχύτητα υλοποίησης των επόμενων εργασιών αποτελούν προτεραιότητα προκειμένου να ωριμάσουν οι σχετικές επενδυτικές αποφάσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Μάλιστα, ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ της εταιρείας που έχει την ευθύνη επίβλεψης για την ανάπτυξη του κλάδου Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα – καλωσόρισε την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, δηλώνοντας: «Χαίρομαι ιδιαίτερα με την επιτυχή ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών. Εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής που όχι μόνο πληρούν, αλλά ξεπερνούν τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης και μεγιστοποίηση της παρακολούθησης και προστασίας της θαλάσσιας ζωής. Θα ήθελα να αναγνωρίσω την πολύ καλή συνεργασία μας με τα ΕΛΠΕ και την Shearwater, που αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε επιτυχημένες συνεργασίες με επενδυτές και τεχνικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να ικανοποιήσουμε δύο εξίσου σημαντικές προτεραιότητες: την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού μας εφοδιασμού, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς της χώρας μας».

Ο κ. Rikard Scoufias, Πρόεδρος της ΕΔΕΥ ΑΕ, σχολίασε: «Συγχαίρω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των υπεράκτιων ερευνών. Η πρόοδος αυτή αντιπροσωπεύει σημαντικά βήματα προς την αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και αξιοποίηση των ενεργειακών στρατηγικών εξελίξεων που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό πρωταγωνιστή στην περιοχή και την Ευρώπη».
 
Η στροφή

Ουσιαστικά το κλίμα αυτό αποτυπώνει και μια στροφή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όπου όλοι πλέον "βλέπουν" την ανάγκη αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων, κάτι βέβαια που άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ είχαν σπεύσει να κάνουν έχοντας τώρα διασφαλίσει την ενεργειακή τους θωράκιση. Πολλά πάντως θα κριθούν και από τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά καθώς το όλο πρόγραμμα των εξορύξεων, ειδικά σε "διακεκαυμένες" περιοχές έχει ισχυρό γεωπολιτικό πρόσημο.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.