ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι οικονομικά «κερδισμένοι» και «χαμένοι» από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας Κύριο

22:35 - 17 Μαρ 2022 | Οικονομία
Οι οικονομικά «κερδισμένοι» και «χαμένοι» από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης απέναντι στο Κρεμλίνο έχουν κλιμακώσει τις ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης στην παγκόσμια οικονομία, μια εξέλιξη που είναι πιθανό να επιφέρει σημαντικό πρόσθετο κόστος σε πολλές χώρες.

Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση, το κόστος του πολέμου είναι απίθανο να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Η μείωση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών που εξάγουν η Ρωσία και η Ουκρανία θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές σε αυτές τις αγορές (όπως είναι ήδη εμφανές από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του σιταριού μέχρι σήμερα).

Παράλληλα, η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες που εισάγουν η Ρωσία και η Ουκρανία θα μειώσει περαιτέρω τις τιμές σε αυτές τις αγορές. Αυτός ο συνδυασμός είναι «οδυνηρός» για οικονομίες, των οποίων τα πρότυπα συναλλαγών είναι πολύ διαφορετικά από αυτά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά είναι σχετικά καλά τα νέα για τις οικονομίες που ανταγωνίζονται απευθείας τις δύο χώρες.

Για να προσδιορίσει τους «κερδισμένους» και τους «χαμένους», η Goldman Sachs λαμβάνει υπόψη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που υποδεικνύει τον βαθμό στον οποίο τα πρότυπα εξαγωγών και εισαγωγών των οικονομιών είναι παρόμοια ή διαφορετικά από αυτά της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

aksmdfjnbgfs

Ενδεικτικά, η Ρωσία είναι βασικός εξαγωγέας καυσίμων (τόσο επεξεργασμένων όσο και μη) και βασικός εισαγωγέας κεφαλαιουχικών αγαθών και ταξιδιών/τουρισμού. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία είναι βασικός εξαγωγέας τροφίμων (τόσο πρωτογενών όσο και μη επεξεργασμένων) και πρωτογενών βιομηχανικών αγαθών και σημαντικός εισαγωγέας καυσίμων, κεφαλαιουχικών αγαθών και ταξιδιών/τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανικός οίκος διαπιστώνει ότι οι χώρες με τις πιο θετικές επιπτώσεις, με βάση τα εμπορικά πρότυπα Ρωσίας/Ουκρανίας, είναι οι χώρες που εξάγουν εμπορεύματα (commodities - π.χ. χρυσός, πετρέλαιο), όπως είναι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν, η Νορβηγία και η Νιγηρία.

Στους «κερδισμένους» συμπεριλαμβάνεται η πλειονότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής και άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Για αυτές τις οικονομίες, το μείγμα αγαθών και υπηρεσιών που εξάγουν και εισάγουν είναι παρόμοιο με εκείνο της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά η άμεση εμπορική τους έκθεση είναι σχετικά περιορισμένη.

bkisdfdjgfs

Αντίθετα, οι χώρες με το πιο αρνητικό εμπορικό feedback τείνουν να είναι οι εισαγωγείς εμπορευμάτων, οι οποίοι παράλληλα εξάγουν μεγάλα μερίδια τουρισμού ή/και κεφαλαιουχικών αγαθών (στα οποία δεν λαμβάνουν πλέον υπόψη τους Ουκρανούς και τους Ρώσους ως πηγή εσόδων), όπως είναι η Ταϊλάνδη, η Ουγγαρία, η Σιγκαπούρη και η Τσεχία.

Στους «χαμένους» εντάσσεται και η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Ιταλία και η Γερμανία, οι οποίες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, καθώς συναλλάσσονται σημαντικά και με τις δύο εμπόλεμες χώρες.

Οι ασιατικές χώρες βρίσκονται… κάπου στη μέση, καθώς τα πρότυπα συναλλαγών είναι διαφορετικά από αυτά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ενώ και οι άμεσοι εμπορικοί τους δεσμοί είναι συνήθως περιορισμένοι.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 23:05 - 17 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.