ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΧΣ: Στην τελική ευθεία το νέο νομοσχέδιο- Οι τρεις πυλώνες

12:46 - 22 Μαρ 2022 | Οικονομία
ΤΧΣ: Στην τελική ευθεία το νέο νομοσχέδιο- Οι τρεις πυλώνες
Μέσα στον Απρίλιο θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όπως ανήγγειλε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία του τραπεζικού συστήματος, καλώντας τις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων.

Αναφερόμενος στις θεσμικές αλλαγές για τη λειτουργία του ΤΧΣ, κατά την παρέμβαση του στο συνέδριο του «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη», ο κ. Πατέλης αναγνώρισε ότι υπήρξε μακρά διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, η οποία καταλήγει σε ένα πολύπλοκο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί μέσα στον Απρίλιο στη Βουλή.

Η νέα ρύθμιση, όπως είπε:

  1. θα απλοποιήσει τη διοίκηση του Ταμείου,
  2. θα απομειώσει τα δικαιώματα των τραπεζικών μετοχών που κατέχει(σ.σ.: με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς έχει συζητηθεί η αλλαγή στο δικαίωμα βέτο του ΤΧΣ στις αποφάσεις των τραπεζικών διοικήσεων) και
  3. θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ,για την οποία θα προσληφθεί ειδικός σύμβουλος.

Τράπεζες

Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει γίνει από το 2019 στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Πατέλης τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος ήταν να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία εμπόδιζαν τις τράπεζες να χορηγούν νέα δάνεια. Αυτό το πρόβλημα, όπως είπε, βρίσκεται πλέον πίσω μας, ενώ ενισχύθηκε και η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.

Έτσι, όπως είπε, «πλέον μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο», και οι τράπεζες «πρέπει να αποδείξουν γιατί υπάρχουν: Να δίνουν δάνεια, να επιστρέψουν στην κερδοφορία, να δίνουν μερίσματα». Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι έτοιμες να διοχετεύσουν δάνεια στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε και προέβλεψε ότι θα δώσουν δείγματα γραφής σύντομα, ενώ η κυβέρνηση βοηθάει διευκολύνοντας τις διαδικασίες.

Κορυφαίες προκλήσεις για τις τράπεζες, όπως είπε, πέρα από την αύξηση των χορηγήσεων είναι η ψηφιοποίηση και ο ανταγωνισμός, ο οποίος θα ενισχυθεί από την είσοδο νέων παικτών, όπως τόνισε ο κ. Πατέλης, αναφέροντας το παράδειγμα της Viva Wallet, που έχει σχέδια, όπως είπε, για πιστωτική επέκταση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Θα δούμε σύντομα μια σειρά πιστωτικών προϊόντων που θα μας εκπλήξει με την πολυπλοκότητα και την γκάμα της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα βοηθήσει λίγος πληθωρισμός

Σχολιάζοντας την κρίση που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Πατέλης έκανε λόγο για ένα παγκόσμιο σοκ, καθώς αυξάνονται οι τιμές των εμπορευμάτων, δημιουργείται πληθωρισμός και επιβραδύνεται η ανάπτυξη. Για την ελληνική οικονομία, πάντως, που έχει υψηλό χρέος και έζησε πολλά χρόνια αποπληθωρισμού, ο κ. Πατέλης υπογράμμισε ότι «λίγος πληθωρισμός θα βοηθήσει να αυξηθούν οι μισθοί και να τονωθεί η ζήτηση».

Για τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Πατέλης δεν εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Όπως είπε, θα είναι μια δύσκολη Σύνοδος, επειδή δεν υπάρχει συμφωνία σε πολλά επίπεδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:36 - 22 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.