ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρχίζει η καταγραφή αποθεμάτων τροφίμων και ζωοτροφών- Άνοιξε η πλατφόρμα Κύριο

12:05 - 04 Απρ 2022 | Οικονομία
Αρχίζει η καταγραφή αποθεμάτων τροφίμων και ζωοτροφών- Άνοιξε η πλατφόρμα
H Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναζητά υποψήφιους ιδιώτες συνεργάτες για να εργαστούν στις διενεργούμενες στατιστικές έρευνες που θα διενεργήσει η Αρχή, από τον Μάιο έως τον Δεκεμβρίου του 2022 και μπορούν να υποβάλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη 12η ώρα της Τετάρτης 23 Μαρτίου 2022 μέχρι και την 24η ώρα της Τρίτης 26 Απριλίου 2022.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων από τους υπόχρεους γίνεται μέσω της διεύθυνσης https://supplies.businessportal.gr ή μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ( http://www.mindev.gov.gr ), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων».

Τα στοιχεία αποθεμάτων μπορούν να δηλώνονται από τους υπόχρεους έως και την Τετάρτη 06/04/2022, και στη συνέχεια τουλάχιστον μία φορά ανά πέντε (5) εργάσιμες ημέρες σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση. 

Με βάση την απόφαση οι επιχειρήσεις που διατηρούν αποθέματα σε άλευρα πρέπει να δηλώνονται τα αποθέματα εφόσον υπερβαίνουν τα 200 κιλά (εξαιρούνται οι φούρνοι όπου το απόθεμα τους πρέπει να υπερβαίνει τα 500 κιλά) και στα φυτικά έλαια εφόσον το απόθεμα υπερβαίνει τα 100 λίτρα.
 
Επίσης με βάση τη ρύθμιση, το ηλιέλαιο είναι το μοναδικό προϊόν, από τη λίστα που ανακοινώθηκε, για το οποίο πρέπει να δηλώνουν τα αποθέματα τους τα σούπερ μάρκετ.
 
Βαριά πρόστιμα
 
Οι υπόχρεοι μετά την αρχική δήλωση των αποθεμάτων των προϊόντων υποχρεούνται να επικαιροποιούν τη δήλωση των αποθεμάτων τους μία φορά τουλάχιστον κάθε 5 εργάσιμες ημέρες. Ενδεχόμενη αύξηση των αποθεμάτων από την τελευταία εμπρόθεσμη δήλωση θα πρέπει να τεκμηριώνεται πλήρως με νόμιμα φορολογικά παραστατικά.
 
Η μη συμμόρφωση των υπόχρεων στις διατάξεις της ΚΥΑ επισύρει τις εξής ποινές:
- την κατάσχεση των μη δηλωθέντων αποθεμάτων
- την επιβολή διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας έως 10.000 ευρώ,
- 1.000 έως 100.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας από 10.001 έως 500.000 ευρώ,
- 100.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας μεγαλύτερης από 500.000 ευρώ.
 
Σε όποιον παρεμποδίζει ή παρακωλύει τον έλεγχο με οποιονδήποτε τρόπο ή αποκρύπτει, παραποιεί ή δεν προσκομίζει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή γενικά παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων των αρμόδιων οργάνων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, με την επιφύλαξη της επιβολής ποινικών κυρώσεων από τα αρμόδια δικαστήρια.
 
Η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων αφορά στα εξής είδη:
 
α) Πρώτες ύλες λιπασμάτων και ειδικότερα: νιτρικό κάλιο, τετραβορικό του δινατρίου, πεντένυδρο (βόρακας), φωσφορική ουρία, μείγμα ιχνοστοιχείων, λιπάσματα τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες στην παραγωγή λιπασμάτων.
 
β) Λιπάσματα σε υγρή και στερεά μορφή και ειδικότερα: αζωτούχα λιπάσματα, φωσφορικά λιπάσματα, καλιούχα λιπάσματα, σύνθετα λιπάσματα, δύο ή περισσότερων στοιχείων, οργανικά - οργανοανόργανα λιπάσματα (νέου τύπου).
 
γ) Ζωοτροφές και ειδικότερα: πρώτες ύλες ζωοτροφών, αραβόσιτος και προϊόντα αυτού, σιτάρι και προϊόντα αυτού, κριθάρι και προϊόντα αυτού, βρώμη και προϊόντα αυτής, σόγια και προϊόντα αυτής, ηλιόσπορος και προϊόντα αυτού, ζάχαρη ως πρώτη ύλη παρασκευής μελισσοτροφών, σύνθετες ζωοτροφές που περιέχουν φυτική πρώτη ύλη και συγκεκριμένα αραβόσιτο, ή/και σιτάρι, ή/και κριθάρι, ή/και βρώμη, ή/και σόγια, ή/και ηλιόσπορο ή/ και προϊόντα αυτών σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού μίγματος και παρασκευασμένες μελισσοτροφές που περιέχουν ως πρώτη ύλη ζάχαρη σε ποσοστό άνω του 50%.
 
δ) Δημητριακά που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και ειδικότερα: Σιτάρι και σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι, βρώμη, φαγόπυρο το εδώδιμο (μαύρο σιτάρι),
 
ε) άλευρα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και ειδικότερα άλευρα σιταριού ή σμιγαδιού, άλευρα άλλων δημητριακών και ιδίως καλαμποκάλευρα,
 
στ) φυτικά έλαια και ειδικότερα: ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, φοινικέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο.
 
Υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων, είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση των ειδών εφόσον:
 
- για κάθε είδος των περιπτώσεων α’ και β’, δηλαδή για πρώτες ύλες λιπασμάτων και λιπάσματα, η δήλωση αφορά το απόθεμα υπερβαίνει τα 5.000 κιλά, αν το απόθεμα διατηρείται σε στερεά κατάσταση ή τα 1.000 λίτρα, αν το απόθεμα διατηρείται σε υγρή κατάσταση,
- για κάθε είδος των περιπτώσεων γ’ και δ’, δηλαδή δημητριακά και ζωοτροφές, το απόθεμα υπερβαίνει τα 10.000 κιλά,
- για κάθε είδος της περίπτωσης ε’, δηλαδή άλευρα το απόθεμα υπερβαίνει τα 200 κιλά,
- για κάθε είδος σπορέλαιου το απόθεμα να υπερβαίνει τα 100 λίτρα.
 
Οι φούρνοι είναι υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων για κάθε είδος της περίπτωσης ε’, δηλαδή αλεύρων, εφόσον το απόθεμα υπερβαίνει τα 500 κιλά και δεν μεταπωλούν το απόθεμα αυτό. Ενώ τα super market υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις αποθεμάτων μόνο ως προς το ηλιέλαιο.  
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.